Prigodnom svečanošću otvorena je novosagrađena sportska dvorana uz OŠ Ante Kovačića u Mariji Gorici. Vrijedna, zajedno s uređenim okolišem, oko 14,5 milijuna kuna, zajednička je investicija Zagrebačke županije, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Općine Marije Gorice, a sredstva su uložili i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te, u nabavu opreme, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Koristit će je, ne samo 137 učenika škole, već također sportske i kulturno-umjetničke udruge marijagoričkoga kraja. „Dvorana je preporod, ne samo za školu nego i cijeli kraj. U njoj će vježbati i veliki i vjerujem da će svaki dan biti ispunjena nekom aktivnošću. Beskrajno sam sretna“, rekla je v.d. ravnateljica škole Antica Rajčić, dodavši da se nastava tjelesnoga odgoja dosad odvijala u prostoriji od svega 50 kvadrata, a nerijetko i na školskome dvorištu te obližnjim livadama.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Sabora Republike Hrvatske akademik Željko Reiner koji je zajedno sa županom Stjepanom Kožićem, općinskom načelnicom Maricom Jančić i pomoćnicom ministra sporta Janicom Kostelić, dvoranu i otvorio.

„Dvorana je zajednički uspjeh svih onih koji su htjeli investirati u bolju, ljepšu i zdraviju budućnost stanovnika Marije Gorice, a posebno najmanjih“, rekao je Reiner, dodavši da je s velikom upornošću i trudom načelnica općine pokazala da se i s relativno malo sredstava s kojima raspolažu lokalne zajednice, te povezivanjem ministarstava, ovakvi projekti mogu privesti kraju.

„Dvorana ima sve predispozicije da postane centar, ne samo sportskih nego i kulturnih i zabavnih aktivnosti Marije Gorice i obližnjih mjesta. Vjerujem da će ona biti poticaj djeci, ali i starijima, za bavljenje tjelesnom aktivnošću, prvenstveno radi unapređenja i očuvanja tjelesne kondicije i zdravlja“, rekao je Reiner.

Dvorana se gradila gotovo pet godina. Dvodijelna je, s energetski učinkovitom fasadom i panelima.

„Korak po korak i došli smo do ovoga što danas imamo. Trajalo je, bilo je teško, ali trud se uvijek isplati, pogotovo kada ulažeš u djecu. Imamo devet posto stanovnika više nego prije deset godina i to je znak da se moramo boriti za naše najmlađe. Dvorana je za nas simbol hrabrosti i dosljednosti. Sagradili smo je, u teža gospodarska vremena, uz sve teškoće i izazove“, rekla je načelnica Marica Jančić.

Prisutne je pozdravila i pomoćnica ministra sporta Janica Kostelić, rekavši da je dvorana „dio pozitivne priče“, dok je župan Stjepan Kožić, ponosan što se s početkom svake školske godine otvaraju novi objekti, rekao da je odrednica Županije veliki dio proračunskog novca ulagati u djecu, u kvalitetu njihova učenja. Jer, bez kvalitetnoga obrazovanja, dodao je, neće biti ni razvoja.

„Možda smo ovu dvoranu i nešto duže gradili, no mislim da se isplatilo čekati. Djeci smo stvorili kvalitetnije uvjete za tjelovježbu, a u dvorani će svoj prostor naći i mnoge udruge ovoga kraja. Ona je i model kako graditi objekte, jer kada zajedno ulažu Županija, Općina, Fond za zaštitu okoliša i resorna ministarstva onda je puno lakše doći do krajnjeg cilja“, rekao je župan.