Šest mjeseci nakon polaganja temeljna kamena, s radom je, u Poduzetničkoj zoni Pisarovina, počela tvornica za proizvodnju limenih dijelova za europsku autoindustriju, tvrtke „Kralj metala kovnica”, članice njemačke poslovne grupe „König metall” iz Gagenaua.

 

Razloge dolaska ove poslovne grupe u Pisarovinu, za svečanosti otvorenja tvornice, sažeo je generalni direktor „König metalla”, Hans Jörg Leuze, rekavši da za to postoje tri razloga – kvalificirana radna snaga u okolici Zagreba, manja izdvajanja za plaće, što tvrtki daje prednost pred konkurencijom, i treći, najvažniji, dugogodišnje partnerstvo s „Končar alatima”, tvrtkom koju je „König metall grupa” preuzela početkom ove godine. „Prvotna je zamisao bila uzeti prostor u najam, no nismo našli adekvatan koji bi mogao zadovoljiti naše zahtjeve. Načelnik Pisarovine pričao nam je o planovima u ovoj poduzetničkoj zoni, te smo dogovorili gradnju tvornice“, rekao je Leuze.

 

Investicija ima tri faze – u prvoj, koja je završena, sagrađena je tvornica za prešanje metala, do kraja 2015. planira se, pored nje, sagraditi alatnica – investitor će biti tvrtka „Kralj metala alati”, a nakon toga, ovisno o ekonomskim uvjetima, planirano je, u 2016. proširenje pogona za prešanje metala. U konačnici, rekao je Danijel Martinko, direktor komercijalno-tehničkog odjela obiju tvrtki, zaposleno će biti 180 radnika, od čega šezdesetak već radi u pogonu alatnice u Zagrebu, trenutno u prostoru bivših „Končar alata”. Ukupna investicija cijeni se na oko 22 milijuna eura.

 

Nina Zwiebelhofer, kćerka vlasnika „König metalla”, rekla je da ova obiteljska tvrtka, dugoročno, očekuje dobru suradnju s hrvatskim partnerima, a Klaus Seibicke, prokurist tvrtke, da je prvi korak najteži, „a on je uspješno svladan”. Posao je ugovoren za narednih 12 godina, a najznačajniji partner je kompanija DaimlerAG, koja proizvodi kamione, autobuse i osobne automobile marke Mercedes.

 

Načelnik Općine Pisarovina Tomo Kovačić, zahvalivši njemačkim investitorima što ulažu u poduzetničku zonu ove općine, rekao je da je za odabir lokacije presudan bio njezin položaj, te niz preduvjeta koje su Općina i Zagrebačka županija ispunili. I župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, rekavši da je radostan što se na prostoru županije otvara još jedna proizvodna investicija, koja otvara i nova radna mjesta, naglasio je da je tome pridonijelo sustavno stvaranje infrastrukturnih uvjeta u poduzetničkim zonama, odnosno njihovo komunalno opremanje. „Zahvaljujem njemačkim partnerima što su prepoznali vrednote rada, pouzdanost i profesionalnost koju imaju naši ljudi. Ova investicija dovodi do otvaranja novih radnih mjesta, ali i do novih usavršavanja u metalnoj industriji. Time se ostvaruju i pozitivni gospodarski rezultati, što je u današnje vrijeme za Republiku Hrvatsku izuzetno važno“, rekao je župan Kožić.

Svečanosti je prisustvovao i zamjenik ministra rada i poduzetništva Dražen Pros, rekavši da je prva faza ove investicije ostvarena zahvaljujući i poticajnim mjerama Vlade RH, te dodao da je svaka, dosad uložena kuna u Poduzetničku zonu Pisarovina – opravdana. Zemljište su u ovoj zoni kupila 52 poduzetnika, a dosad je otvoreno pet pogona. Desetak novih investicija, prema riječima načelnika Tome Kovačića, kreće u proljeće iduće godine.

 

Tvornicu tvrtke „Kralj metala kovnica” svečano je otvorila njezina direktorica Anna Gutgsell.