Uz vinske, Zagrebačka županija i grad Zagreb od danas imaju i ceste sira. U projekt Ceste sira zagrebačke regije, promoviran danas u Kusanovcu u općini Brckovljani na obiteljskome gospodarastvu Romine Zadravec i Melite Jadanec Čutura, uključeno je 12 proizvođača sira s prostora županije i grada Zagreba. Svi oni imaju registrirane mini-sirane, a od ovoga projekta očekuju povećanje prodaje na kućnome pragu. Uz podršku Savjetodavne službe, Grada i Županije, projekt je provela Udruga malih sirara Zagrebačke županije „Sirek“.

„Županija i Grad su dali vjetar u leđa ovome projektu! Nama, malim sirarima, prodaja na kućnome pragu puno znači“, rekla je Romina Zadravec, predsjednica Udruge „Sirek“.

Svečanosti u Kusanovcu prisustvovao je i župan Stjepan Kožić, te potpredsjednica Županijske skupštine Mirela Katalenac. „Stočarska i proizvodnja mlijeka stagniraju. Na razne načine pomažemo poljoprivredne proizvođače da opstanu i budu konkurentniji na tržištu. Kroz ovakve projekte, kakav je cesta sira, proizvođačima želimo pripomoći u povećanju dohotka, ali isto tako i zadržati barem neke od mladih obitelji na njihovim gospodarstvima. Ovaj projekt omogućava proizvođačima direktnu prodaju na kućnome pragu, a potrošačima da dođu na gospodarstvo gdje se odvija proizvodnja, da kušaju sir i kupe ga“, rekao je župan, dodavši da je ovim projektom otvoren i novi segment turističke ponude Županije.

Pokušavajući ublažiti trendove opadanja mljekarske proizvodnje, Županija ulaže značajna sredstva u razvoj i unapređenje konkurentnosti stočarske proizvodnje, u prvome redu mljekarstva. Budući proizvodnja sireva na njezinu prostoru ima dugu tradiciju, ulaganja daju rezultate. Danas je Zagrebačka županija poznata po proizvodnji tradicijskih sireva te raznih prerađevina od mlijeka poput vrhnja, jogurta, sirnih namaza, itd.