Predsjednik RH Ivo Josipović otvorio je danas u Velikoj Gorici, zajedno sa županom Stjepanom Kožićem i velikogoričkim gradonačelnikom Draženom Barišićem, nove prostore Veleučilišta Velika Gorica. Time je ujedno ova visokoškolska ustanova – s pet stručnih preddiplomskih i 3 specijalistička diplomska studija – proslavila desetogodišnjicu svoga rada.

 

U proteklih deset godina, Veleučilištu Velika Gorica je uspjelo nešto što drugima, na istoj razini obrazovanja, nije pošlo za rukom – napraviti vidljivu razliku u studijima u odnosu na ono što je standardno i uobičajeno. Ta je razlika bila odlična u smislu povezanosti s tržištem rada, s potrebama tržišta za nekim novim, specifičnim strukama. „Nadam se da će vaš razvoj i dalje ići u tom smjeru“ – rekao je, uz ostalo, predsjednik Josipović, te dodao: „Sve nas koji smo u politici želim podsjetiti da nas se sutra neće cijeniti i sjećati po tome s koliko smo strasti napadali svoje političke oponente, već po onome što smo ostavili iza sebe za opće dobro”.

 

U nove prostore, ukupne površine 1400 četvornih metara, s deset učionica, osam nastavnih kabineta, vijećnicom, uloženo je oko 20 milijuna kuna, a od ideje do realizacije, naglašeno je, proteklo je svega 15 mjeseci. „Otvaranjem ovoga objekta, koji će studentima omogućiti daleko bolje uvjete obrazovanja, otvaramo i novo razdoblje razvoja Veleučilišta, ali i našega grada. Ovaj prostor je rezultat zajedničkoga nastojanja Veleučilišta i Grada u postavljanju čvrstih temelja za nove uspjehe studenata, koji će se graditi upornošću i znanjem“ – rekao je dekan Veleučilišta Ivan Toth, a gradonačelnik Barišić dodao da je ovime zaokružena druga faza razvoja Veleučilišta, koja je dokazala da je Velika Gorica grad visokog obrazovanja.

 

„Sada nas čeka i treća faza – gradnja još jednog objekta koji će u cjelini biti povezan sa sada dva postojeća. Time ćemo dobiti i osnovu za razvoj kampusa, sveučilišnoga grada, grada znanja“ – rekao je Barišić.

Podsjetivši na izdvajanja Županije u obrazovanje, župan Kožić je naglasio da je obrazovanje „pokretačka snaga, motor razvoja onoga što nas u budućnosti čeka. Mala smo država i ono što možemo, možemo ulagati u znanje, u obrazovanje, kako bi nam se, ‘ne sutra, nego prekosutra’, to ulaganje značajno moglo vratiti“ – naglasio je župan.

 

Velikogoričko Veleučilište polazi 1500 studenata, a dijelu njih, prvo predavanje u novim prostorima, nakon svečanosti otvorenja, održao je predsjednik Ivo Josipović.