Zagrebačka županija bila je domaćin sjednice Izvršnog odbora „Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa“. Uoči sjednice izborne Skupštine ove udruge, koja će se održati krajem ožujka, razgovaralo se o njezinoj pripremi, radu udruge u 2016. i planovima za 2017. godini te o projektu „See urban“, kojemu je cilj podijeliti primjere dobre prakse sustava civilne zaštite u zemljama okruženja.

„Po novom Zakonu o civilnoj zaštiti koji je na snazi od kolovoza 2015. godine puno obveza ‘spušteno’ je na jedinice lokalne i regionalne samouprave. Jedna od njih je i izrada novih procjena rizika, posao koji nije jednostavan. Temeljem tih procjena odvijaju se svi ostali procesi u sustavu civilne zaštite – od izrade operativnih planova, djelovanja operativnih snaga zaštite i spašavanja, opremanja postrojbi. Treba naglasiti da je Zakon osim obveza donio i velike financijske izdatke za jedinice lokalne i regionalne samouprave. Dakle, predvidio je obveze, ali ne i financijska sredstva za njihovu provedbu“, pojasnio je Tomislav Jarmić, predsjednik Platforme.

Sudionike sjednice uvodno je pozdravio župan Stjepan Kožić. Pohvalio je međusobno komuniciranje unutar Platforme.

„Dobro je da si pomažemo i zajednički definiramo postupke na koji način što kvalitetnije odraditi pripreme za moguće rizike, a njih ima podosta. Za našu Županiju jedan od njih su poplave. Republika Slovenija je regulirala rijeku Savu, no mi još uvijek nismo na toj razini, pa su stvari s poplavama za nas puno rizičnije“, rekao je župan, dodavši da umrežavanje jedinica lokalne i regionalne samouprave u „Platformu za smanjenje rizika od katastrofa“ pridonosi i učinkovitijoj pripremi projekata i programa koji bi se mogli financirati iz EU fondova. Posebno je istaknuo vatrogasce, kao jednu od glavnih sastavnica sustava zaštite i spašavanja na području Zagrebačke županije, koji su, kako je rekao, brojčano jaki, dobro organizirani i brzi i njihova je pomoć, naglasio je, od izuzetne koristi.