Pliva je u Savskom Marofu otvorila novi pogon višenamjenske sinteze čime je završen najveći investicijski ciklus u povijesti ove tvrtke vrijedan više od milijardu kuna. U sam pogon višenamjenske sinteze, u kojemu će se proizvoditi dvadesetak različitih aktivnih supstancija za lijekove, uloženo je pola milijarde kuna. Proizvodnju je, simbolično, pokrenuo predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković.

„Vidimo da Hrvatska danas može konkurirati ne samo na regionalnoj, već i na svjetskoj razini. U Plivi se ne investira samo u najmoderniju tehnologiju, nego i u znanost, u ljude, u obrazovanje. Pliva je danas jedan od najvećih hrvatskih izvoznika, a koliko znam, ovo nije kraj investicijama, već će uskoro krenuti i u nova ulaganja“, rekao je premijer Orešković.

Investicija Plive u Savskom Marofu predstavlja u posljednjih nekoliko godina jedno od najvećih greenfield ulaganja u Republici Hrvatskoj. Novi će pogon, rekla je Romana Šantar, izvršna direktorica Teva Active Pharmaceutical Ingredients Hrvatska (TAPI) i članica Uprave Plive, udvostručiti proizvodne kapacitete. „Važno je naglasiti da su u ovaj pogon implementirane najsuvremenije metode koje danas postoje u svijetu za proizvodnju aktivnih supstancija, posebno s aspekta zaštite okoliša. Trenutno nema modernije tehnologije“, rekla je Šantar, dodavši da svega toga ne bi bilo bez timskoga rada i visoke stručnosti zaposlenoga kadra. „Zadnjih godinu i pol dana zaposlili smo više od sto novih stručnjaka“, dodala je. Također je rekla da se nada da će Pliva svojim investicijskim ciklusima „povući“ i gospodarstvo Republike Hrvatske.

Više od 95 posto proizvoda iz novootvorenoga pogona namijenjeno je izvozu na najveća svjetska tržišta: Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Japan, Europsku uniju i Rusiju. „Pliva je drugi najveći hrvatski izvoznik, najveći poslodavac po broju zaposlenih u farmaceutskoj industriji, a u zadnje tri-četiri godine i najveći investitor u Hrvatskoj. Sretni smo što, na neki način, predvodimo razvoj u Republici Hrvatskoj“, rekao je Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive, dodavši da su u ovoj farmaceutskoj tvrtki svjesni da bez novih investicija, tehnologija i znanja ne mogu biti konkurentni i zadržati poziciju koju danas imaju. „Zadovoljni smo što možemo biti pozitivan primjer i drugim ulagačima. Zahvaljujući novim investicijama, upravo u godini u kojoj obilježavamo 95. obljetnicu postojanja, proizvodimo i izvozimo značajno više neko ikada ranije“, rekao je Furjan.

Svečanosti u Savskom Marofu, uz ostale, prisustvovao je i župan Stjepan Kožić. Izrazio je zadovoljstvo što se ovakve investicije događaju upravo na prostoru Zagrebačke županije. „Ovakvi projekti znače nova radna mjesta i dizanje BDP-a. Iako država gospodarski ne stoji najbolje, na prostoru županije ima većih investicija“, rekao je župan.