Počele su „Jaskanske vinske svečanosti“, manifestacija koja do nedjelje u Jastrebarskom, u organizaciji Grada, okuplja ponajbolje plešivičke vinare.

U prisustvu velikog broja ministara, župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, potpredsjednika Županijske skupštine Mirele Katalenac i Marija Vlahovića, gradonačelnika grada Jastrebarskog Zvonimira Novosela i vinske kraljice Helene Čegec te drugih uglednika, manifestaciju je otvorio predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, rekavši da na nju redovito dolazi zadnjih deset godina.

Na njezin početak, prije 50 godina, kada se pod nazivom „Berbene svečanosti“ održavala u obližnjoj Mladini, podsjetio je gradonačelnik Novosel, rekavši da se „Vinskim svečanostima“ njeguje stoljetna tradicija ovoga kraja te rezultat cjelogodišnjega rada vinara. Ovu manifestaciju, poručio je, krase ljubav, prijateljstvo i dobro druženje.

Na štovanje tradicije i onoga što rade vinari, čime privređuju kruh za sebe i svoju obitelj, pozvao je župan Stjepan Kožić. „Vinari su važni za Županiju i zato niz godina značajno pripomažemo da se usavršavaju, educiraju i da iz njihovih podruma izlaze vrhunska vina. Veselje je što se vinogradarstvom i vinarstvom bave mladi, obrazovani ljudi. Oni poštuju struku i znanje primjenjuju u praksi. Time postižu kvalitetu, a kvaliteta je garancija probijanja i opstanka na tržištu. Siguran sam da će tržište EU biti pokriveno i vinima iz Zagrebačke županije“, rekao je župan Kožić.