Ispijanjem čaše pjenušca – zajedno su nazdravili premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik grada Jastrebarskoga Zvonimir Novosel i vinska kraljica Helena Čegec – otvorene su Jaskanske vinske svečanosti.

 

Potrajat će do 14. rujna, do kada će posjetitelji ove tradicionalne manifestacije, koja se održava od 1992. godine, moći kušati ponajbolja plešivička vina.

 

Župan Stjepan Kožić, obrativši se prisutnima, rekao je da je zadovoljstvo biti dio ove manifestacije, prepune vinske tradicije, pjesme i plesa. „Ni ovo loše vrijeme ne može pokvariti ugođaj vinskih svečanosti“, rekao je te čestitao vinarima na odličjima koja su ove godine dobili za kakvoću vina. „Kroz niz subvencija i potpora pomažemo razvoj vinogradarstva i vinarstva. I dalje računajte na nas, Županija će biti vaša potpora“, poručio je župan.

 

Premijer Milanović poželio je vinarima da iz loze, u godini u kojoj im vrijeme nije naklonjeno, izvuku  maksimum. „Tu će se vidjeti tko su pravi majstori, a ovdje ih, hvala Bogu, ima na svakom koraku“, rekao je, dok je gradonačelnik Zvonimir Novosel, poručio da je jaskansko vino posebno, „naše“, drugačije, stvarano iz srca…