Na 41. salonu inovacija održanom u Ženevi od 10. do 14. travnja predstavljeno je više od 900 inovacija iz cijeloga svijeta podijeljenih u 10 kategorija. Pod okriljem Udruge inovatora Hrvatske, nastupila je i selekcija samoborskih inovatora, predvođena mentorom Ivanom Vlainićem.

U seniorskoj kategoriji predstavljen je rad učenika Srednje strukovne škole Emila Šikca, Hrvoja Šekete i Filipa Vlahovića „Didaktički model pametne kuće s upravljanjem geotermalnog sustava grijanja“, koji je osvojio srebrnu medalju. Također, nastupili su i nekadašnji učenici Srednje strukovne škole Samobor, sada studenti FER-a Karolina Majstrović koja je radom „Inteligentan sustav grijanja“ osvojila brončanu medalju i Jurica Rešetar radom „Interaktivna didaktička ploča“ koji je osvojio srebrnu medalju.

Trenutno najpoznatija inovacija „Didaktička električna gitara“, autora Davida Martića i Matije Lastovčića, osvojila je srebrnu medalju. Ovogodišnji nastup bio je po broju osvojenih medalja dosada najuspješniji u inovatorskoj sekciji Društva pedagoga tehničke kulture. Isto tako, u sklopu nastupa održana je i svjetska premijera projekta SMILE in VET, koji provodi Srednja strukovna škola u izradi kurikuluma za novi nastavni predmet „Pametne kuće i opremanje nove učionice“.

Za odlazak naših inovatora u Ženevu, između ostalih, zaslužna je i Zagrebačka županija te Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije.

Iz Zagrebačke županije iskrene čestitke upućuju svim sudionicima sajma, a pogotovo mladim Samoborcima.