Potpisan je Sporazum o međuregionalnoj suradnji Zagrebačke županije i slovenske regije Posavje.

U prostoru Duhovno-obrazovnog centra „Marijin dvor“- Lužnica, potpis na Sporazum stavili su župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te župani slovenskih općina: Bistrica na Sutli – Franjo Debelak, Brežice – Ivan Molan, Kostanjevica na Krki – Ladko Petretič, Krško – Miran Stanko, Radeče – Tomaž Režun i Sevnica – Srečko Ocvirk.

Cilj Sporazuma je potaknuti razvoj regionalne suradnje te ojačati prijateljstvo između Zagrebačke županije i slovenskog Posavja. Surađivat će se kroz razmjenu iskustva i zajedničko korištenje financijskih sredstava iz fondova i programa EU te kroz poticanje razvoja gospodarstva. Poticat će se i suradnja jedinica lokalne samouprave, suradnja u poljoprivredi i razvoju ruralnih područja, zaštiti okoliša, zdravstvu, obrazovanju i kulturi, prometu i komunalnom gospodarstvu te sportu i turizmu.

„I kroz prošlo vrijeme realizirali smo projekte koji su pripomogli podizanju kvalitete života i odnosa dviju regija. Ovaj sporazum znači nastavak dosadašnje suradnje, koja će sada biti i formalizirana. Siguran sam da ćemo od sporazuma svi profitirati, da ćemo u budućem vremenu još više sjediniti ovaj prostor te kroz sredstva EU fondova pridonijeti boljem životu“ – rekao je župan Kožić, dodavši da se nada da će sporazum biti i svojevrsna pomoć općinama i gradovima da budu još aktivniji u zajedničkim prekograničnim projektima.

U ime regije Posavje obratio se Ivan Molan, župan općine Brežice. Rekao je da je sporazum dobra osnova za zajedničke projekte i europska sredstva. „Zajednički projekti rade se za dobrobit ljudi koji žive uz granicu. Želimo vam prenijeti naša iskustva i primjere  dobre prakse, a u vama vidimo dobre partnere za zajedničke projekte“ – zaključio je Molan.

Potpisivanju sporazuma, uz ostale, također su prisustvovali veleposlanica Republike Slovenije u RH Smiljana Knez, predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.