U šatoru na Trgu bana Josipa Jelačića svečano je otvorena manifestacija „Turistička ponuda Zagrebačke županije“ koju možete posjetiti do nedjelje, 23. ožujka 2014. godine.

Manifestaciju je svečano otvorio župan Stjepan Kožić koji je pozvao sve okupljene da još više za odmor iskoriste prirodne ljepote i gostoljubivost domaćina Zagrebačke županije. „Ne treba tražiti svima nama prijeko potreban predah i mir tisuće kilometara daleko, u inozemstvu, kad na dohvatu ruke postoje ovakve blagodati koje ne treba zaobilaziti“ – rekao je župan. Također, istaknuo je i pozitivne rezultate županijskog ulaganja u turizam koji bilježi stalan rast – tako je u 2013. godini zabilježen porast dolazaka turista od 19 posto, a noćenja od 11 posto.

Prema riječima direktorice Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružice Rašperić, cilj manifestacije je približiti posjetiteljima sajma, turistima i građanima Grada Zagreba, turističku i kulturnu ponudu Zagrebačke županije. Naglasak je stavljen na atraktivnost i neposrednu blizinu Županije zagrebačkoj metropoli te se nastoji potaknuti Zagrepčane da provedu što više slobodnog vremena u „zelenom prstenu“ koji okružuje glavni grad.

Unutar izložbenog prostora bogatstvo svog kulturnog turizma i eno-gastro ponude predstavit će turističke zajednice županijskih devet gradova te četiriju općina – sve udružene u sustav Turističke zajednice Zagrebačke županije. Za vrijeme trajanja manifestacije posjetitelji će moći kušati te kupiti različite autohtone proizvode kao što su domaća šunka „Grof“, sir „Dragec“, Samoborsku salamu i bermet, domaći med, paprenjake i medenjake, kao i vina proizvedena na vinskim cestama – Plešivičkoj, Zelinskoj i Samoborskoj. Bogatu eno-gastro ponudu ove trodnevne manifestacije pratit će gastro natjecanje u pripremi fiš-paprikaša, potom gastro radionica na kojoj će se pripremati srneći gulaš te prigodan kulturno-umjetnički program.