kipari_1U Muzeju „Matija Skurjeni” u Zaprešiću predstavljena je monografija „Samouki kipari Zagrebačke županije”, autora Maria Lenkovića.
Spomenuta knjiga nastala je kao dio skupnog istraživanja djela samoukih kipara na području Istre, Brača, Podravine, zagrebačke okolice i šire, započetog još osamdesetih godina prošloga stoljeća. Monografija donosi opis građe koja se i danas nalazi u crkvama i kapelama, odnosno pohranjena je u muzejima ili je dio privatnih zbirki. Dio građe privatnih kolekcionara, tekstualno i fotografski obrađen u monografiji, objasnio je autor monografije Lenković, u međuvremenu je prodan te joj se gubi trag.

Uz predstavljanje monografije otvorena je i izložba fotografija Marija Lenkovića, na kojoj su upravo motivi djela samoukih kipara.

Izložbu je otvorio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, u prisustvu gradonačelnika Grada Zaprešića Željka Turka. Tom prigodom župan Kožić izjavio je kako ponosan na monografiju koja daje prikaz kulturne baštine županije te koja mladima generacijama pokazuje što su radili naši preci – samouki kipari koji su svojim talentom i voljom ostavili iza sebe značajna djela. „U ovoj su monografiji zapisani naši običaji, tradicija i povijest“, zaključio je župan.