Koji su to preduvjeti koji će omogućiti transformaciju Zagrebačke županije u „pametnu županiju“ te kako ih postići, razgovaralo se danas u prostorijama Zagrebačke županije na predstavljanju „Strategije razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije na području Zagrebačke županije – pametna županija“.

Radi se iznimno važnom strateškom dokumentu čiji je cilj podizanje kvalitete života građana, konkurentnosti gospodarstva i efikasnosti javne uprave na temeljnim načelima održivog razvoja uz primjenu informacijsko-komunikacijske tehnologije (IKT). Drugim riječima, Strategija predstavlja osnovu za daljnji razvoj, odabir razvojnih projekata i aktivnosti u skladu s mogućnostima Županije i prilikama ovisnim o okruženju, prvenstveno ovisno o dostupnosti razvojnih fondova koji će omogućiti provedbu znatno većeg broja razvojnih projekata nego što bi bilo moguće bez tih sredstava.

„Ideja je da se Zagrebačka županija u narednih pet godina transformira u pametnu županiju te tako svojim građanima i gospodarskim subjektima ponudi učinkovite, moderne usluge“, rekao je župan Kožić dodavši da prema procjeni Europske komisije 10-postotno povećanje korisnika širokopojasnog pristupa omogućuje godišnje povećanje BDP-a za 1,38%, kao i povećanje produktivnosti rada za 1,5% godišnje. „Prioritetno je uložiti znatna sredstva u informatizaciju županijskog sustava što će onda posljedično utjecati i na unapređenje novih informacijskih i komunikacijskih sustava diljem županije“, istaknuo je Kožić.

Da je riječ o iznimno kvalitetnom strateškom dokumentu potvrdili su i članovi ekspertnog tima Mladen Vedriš, Nedeljko Štefanić i Anita Lovrić koji su aktivno sudjelovali u kreiranju Strategije. „Županije se danas nalaze na ‘raskrižju’ na kojem mogu birati između starih i novih, digitaliziranih rješenja. Izrada Strategije je nezamjenjiv, prvi korak, no ona ne smije ostati zaključana u ladici, nego treba njezine mjere i ciljeve početi ostvarivati i u praksi i to što je prije moguće“, naglasio je Vedriš.

Za izradu Strategije bila je zadužena tvrtka Infocumulus iz Zagreba čiji su predstavnici pojasnili metodu kojom su prikupljali podatke s terena, a koji su nužni za donošenje daljnjih preporuka i pravaca razvoja. „Trenutno je u tijeku savjetovanje sa zainteresiranom javnošću pa nakon što usvojimo njihove komentare i prijedloge smatramo da će Strategija biti u potpunosti spremna za izglasavanje pred Županijskom skupštinom“, rekao je Sven Marušić, stariji konzultant tvrtke Infocumulus.