Predstavljeni su dosadašnji rezultati projekta klonske selekcije Kraljevine, Izbor vinske kraljevine „plave krvi.

 

S ciljem certificiranja najboljih klonova ove autohtone vinske sorte Prigorja, projekt je započeo 2003. godine, a provode ga znanstvenici zagrebačkoga Agronomskog fakulteta. Završit će, predviđeno je, 2019. godine. Ove će se godine, pod kontrolom Fakulteta, proizvesti cjepovi najbolja četiri klona za sadnju u 2016. godini, koji će služiti kao matični nasad klonova Kraljevine te će se pokrenuti homologacija i postupak njihova priznavanja.

 

O dosadašnjim rezultatima projekta, kojega kroz tri faze financiraju Grad Sveti Ivan Zelina i Zagrebačka županija, govorio je, u zelinskoj Gradskoj vijećnici, prof. dr. sc. Edi Maletić, uz prof. dr. sc. Ivana Pejića, voditelja projekta.

 

Projekt je počeo obilaskom, obilježavanjem, opisivanjem i uzorkovanjem svih interesantnih trsova u gotovo cjelokupnom uzgojnom području svim vinogradima kultivara Kraljevina. Detaljno je pregledano oko 15.000 trsova, a izdvojeno njih 192. Potom je proveden fitosanitarni test na četiri osnovne viroze i došlo se do zaključka da je Kraljevina jedna od najmanje zaraženih hrvatskih sorti vinove loze.

 

Godinu dana nakon početka projekta proizvedene su prve sadnice bezvirusnih klonskih kandidata (32 genotipa) te su, u proljeće 2005. godine, posađene u vinogradu Stjepana Puheleka Pureka. Iste se godine proizvode novi bezvirusni cjepovi, (46 klonskih kandidata) koji se,  u proljeće 2006. godine, sade u vinogradu Stjepana Jareca. Nakon selekcije „elitnih” trsova, odnosno izbora poželjnih fenotipova i provjere genetičkog identiteta te ampelografske obrade, izdvaja se 16 klonskih kandidata koji „ponavljaju elitna svojstva”. Potom se proizvodi bazni sadni materijal, 643 cjepa od 16 najboljih klonskih kandidata, nakon čega se 2011. godine, u suradnji s vinarom Željkom Kosom, podiže bazni matičnjak koji se registrira za proizvodnju sadnog materijala kategorije „certificirani”. Zaključno s lanjskom berbom grožđa iz ovoga su matičnjaka odabrana četiri klona koji su prema sadržaju šećera, kiselina i prinosu  pokazivala najbolje rezultate.

 

„Prvi cilj smo ostvarili! Imamo bezvirusni sadni materijal, no on je mješavina 16 najboljih klonova. Između njih odabrana su četiri, koja ćemo prijaviti za postupak priznavanja kako bismo u konačnici, za proizvodnju sadnog materijala, dobili klonove poznatih karakteristika“, pojasnio je Maletić. 

 

 Predstavljanju rezultata projekta, uz prigorske vinogradare, prisustvovao je i župan Zagrebačke županije  Stjepan Kožić. Ponovio je da Županija značajno podržava projekte u poljoprivredi, posebno u vinogradarstvu i vinarstvu. „Želimo da struka što više bude uključena u poljoprivrednu proizvodnju, da se dobije što veća kvaliteta proizvoda, bitna za tržište EU. Siguran sam da će vinogradari prepoznati rezultate ovoga projekta“, rekao je župan Kožić.