U prostorijama Zagrebačke županije predstavljeni su rezultati Evaluacije programa prevencije zlouporabe opojnih droga na području Zagrebačke županije. Riječ je o programu „Zajedno više možemo“ kojeg provodi Policijska uprava zagrebačka u suradnji sa Zagrebačkom županijom od 2006. godine.

Na početku predstavljanja rezultata prisutnima se obratio župan Stjepan Kožić koji se zahvalio Policijskoj upravi zagrebačkoj na dosadašnjoj uspješnoj suradnji.

„Budući da je teško naći samo jednog „krivca“ za raširenost droga među mladima, odlučili smo zajedničkim snagama krenuti u prevenciju i suzbijanje ovog problema. Šira društvena akcija, u koju je otpočetka bila uključena policija i struka te razumijevanje roditelja djece, školskog osoblja i općenito lokalne i regionalne razine pokazala se dobitnom kombinacijom“, rekao je župan Kožić

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Željko Prša zahvalio se Zagrebačkoj županiji na potpori te naglasio kako je cilj ovakvih programa pomaganje mladima kroz preventivne programe. „Mi pomažemo mladima da izgrade pozitivan stav i kada dođu u kontakt s drogom, odlučno kažu ne!“, rekao je Prša.

O rezultatima istraživanja govorila je dr. sc. Ana Butković s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Cilj istraživanja bio je provesti evaluaciju programa prevencije zlouporabe opojnih droga ispitivanjem učenika prvih razreda srednjih škola i uspoređivanjem njihovih rezultata s onima kad su bili šesti razredi osnovne škole.

Evaluacija je pokazala da je informiranost učenika o preventivnim programima policije u porastu, odnosno u odnosu na šesti razred, dvostruko veći broj učenika je upoznat s preventivnim programima za sprječavanje ovisnosti. Čak 81% učenika smatra da su preventivni programi za sprječavanje ovisnosti djelovali na njihovu odluku da ne probaju drogu.

Rezultati istraživanja pokazuju da provođenje preventivnih programa, pogotovo od strane policije ima pozitivan učinak te da predstavlja kvalitetno osmišljenu formu preventivnog djelovanja na ciljanu skupinu, a u ovom slučaju to su adolescenti.