Med od djeteline smiljkite Stjepana Žunca iz Bratine šampion je 14. ocjenjivanja meda Zagrebačke županije. Priznanja najboljim proizvođačima meda, u sklopu 7. festivala pčelarstva Zagrebačke županije, uručena su u Ivanić-Gradu.

Ove je godne ocijenjen 91 med, najviše je bilo cvjetnoga, te je dodijeljeno 21 zlatno, 41 srebrno i 29 brončanih priznanja. Uvjerljivo najuspješniji, s deset zlatnih priznanja, bili su članovi Pčelarske udruge „Lipa“ iz Jastrebarskoga.

Stjepan Žunec, šampion, član je Pčelarske udruge „Kupska dolina“ iz Pisarovine. Pčelartsvom se bavi osam godina, hobistički, a ovogodišnje ocjenjivanje bilo je prvo na koje je dostavio med.

„Prvi put i odmah glavni zgoditak!“, komentirao je. Na upit što za njega znači dobiveno proiznanje odgovorio je da to pokazuje da se proteklih godina dovoljno educirao. Žunec ima dvadesetak košnica, te priznaje da ni sam nije znao da su njegove pčele „ubrale“baš nektar smiljkite.

„Na ocjenjivanje sam dostavio cvjetni med, a tek je fizikalno-kemijska analiza pokazala o kojem se cvijetu točno radi“,ispričao je. Njemu, te ostalim ‘zlatnim medarima’, priznanje je uručio župan Stjepan Kožić.

„Krajobraz županije pridonosi i kvaliteti i odluci da se sve više ljudi bavi proizvodnjom meda. Najjača smo županija po proizvodnji meda u RH. Vjerujem da je tome pripomogla i Županija, prije svega kroz pomoći koje dajemo pčelarima, ali i ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji“, rekao je župan, dodajući da će Županija i dalje poticati edukaciju pčelara, kako bi unaprijedlili proizvodnju, ali i lakše došli do bespovratnih sredstava iz EU fondova.

U županiji je oko 800 pčelara, udruženih u 12 udruga, koji godišnje, u prosjeku, proizvedu 400 tona meda.