Valentina Pereglin, članica Streljačkog društva „Dubrava 1094”, najbolja je sportašica, a Dino Bošnjak, član Atletskog kluba Velika Gorica, najbolji sportaš Zagrebačke županije u 2014. godini. Proglašenje najboljih, u organizaciji Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije, održano je u Velikoj Gorici.

 

Valentina je, ekipno, svjetska prvakinja u gađanju samostrelom, sa svjetskim rekordom, dok je u pojedinačnoj konkurenciji, na Svjetskom prvenstvu u Frankfurtu, osvojila srebrnu medalju. Kategorizirana je sportašica Hrvatskog olimpijskog odbora I. kategorije. Najbolji sportaš, Dino Bošnjak, prvak je Hrvatske u krosu te u trčanju na 3000 i 5000 metara, dok je na Prvenstvu Balkana osvojio brončanu medalju na 5000 metara. Kategorizirani je sportaš II. kategorije.

 

Najboljom ženskom ekipom proglašene su članice Karate kluba Samobor, koje su na Prvenstvu Hrvatske u Rijeci, ekipno, osvojile prvo mjesto, dok je najbolja muška momčad ponovno Kuglački klub Zaprešić. Kuglači su osvojili naslov prvaka Hrvatske, bili su šesti u Svjetskom kupu te četvrtoplasirani u Ligi prvaka.

 

Priznanje za najbolju sportašicu, u uzrastu do 15 godina, primila je Ana Malec, članica Ženskog rukometnog kluba „Ivanić”, lani proglašena najboljom igračicom državnog prvenstva za mlađe kadetkinje, na kojemu je njezin klub osvojio prvo mjesto. Državna je reprezentativka. Najbolji mladi sportaš, u uzrastu do 15 godina, je Igor Vrban, član karate kluba Velika Gorica, prvak Hrvatske u konkurenciji mlađih kadeta (+57 kg) te osvajač prvih mjesta na turnirima u Samoboru – Grand prix i Rijeci – Cro open.

 

Najbolja u kategoriji sportaša s invaliditetom je Mirjana Lučić, članica Stolnoteniskog kluba „Uspon” iz Velike Gorice, srebrna na Prvenstvu Hrvatske u stolnom tenisu osoba s invaliditetom, 2014. godinu završila je na 5 mjestu svjetske rang liste za osobe s invaliditetom, dok je najboljim sportskim kolektivom osoba s invaliditetom proglašen Boćarski klub „Marijan Dobrinčić” iz Velike Gorice, osvajač kupa Hrvatske.

 

Priznanja su, tradicionalno, uručena i osobama te udrugama za značajna ostvarenja u različitim područjima sporta. Zaslužili su ih: Vladimir Stepanić – predsjednik NK „Udarnik” iz Kurilovca, Robert Kupek – voditelj škole šaha ŠK „Ban Jelačić”, Milan Garašić – osnivač, trener i predsjednik Karate kluba „Mladost” iz Samobora, Jadranka Robić – predsjednica Ženskog rukometnog kluba Dugo Selo ’55, Čedomir Antolković – član Upravnog odbora Košarkaškog kluba „Ivanić”, Vid Tvorić – član NK Vrbovec, Igor Krpan – član Izvršnog odbora RK „Jamnica” iz Pisarovine, Anton Maras – trener Taekwondo kluba Rugvica te košarkaški klubovi „Gorica” i Samobor, Kickboxing klub Ivanić-Grad, Biciklistički klub Sveta Nedelja, Muški rukometni klub Zaprešić, Nogometni klub Dubrava i Kyokushin karate klub Dugo Selo.

 

Priznanja najboljima uručili su župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, potpredsjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije Mirela Gajić i Mario Vlahović, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Ervin Kolarec, predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije Vladimir Bregović i njegov zamjenik Boris Makarun te pomoćnik glavnog tajnika HOO-a za lokalni sport Siniša Krajač.

 

Čestitavši nagrađenima, predsjednik zajednice Vladimir Bregović rekao je da ostvareni sportski rezultati pravdaju sredstva koja Zajednica, zahvaljujući svom najvećem sponzoru – Zagrebačkoj županiji, ulaže u sport. „Imamo se čime ponositi!“, ustvrdio je Bregović, dodavši da u trenucima kada se lokalnoj i regionalnoj samoupravi umanjuju sredstva, financiranje sporta u Zagrebačkoj županiji ostaje na istoj razini kao i dosad.

 

„Veliki ste promotori županije i naše domovine. Ustrajte u bavljenju sportom“, najboljima je, u ime domaćina svečanosti, poručio Ervin Kolarec, dok je župan Kožić rekao da se ponosi sportašima i sportskim djelatnicima koji u županiju donose „kolajne olimpijskog, svjetskog i europskog sjaja”. „Procijenili smo da vrijedi ulagati u mlade, stoga i ove godine za programe u sportu izdvajamo preko 6,5 milijuna kuna. Značajna su i naša ulaganja u sport kroz gradnju dvorana. Ove godine otvorit ćemo sportske dvorane u Rakitju i Mariji Gorici te ih početi graditi u Novom Čiču, Posavskim Bregima i Samoboru“, pobrojao je župan Kožić.