Dan općine, koji se obilježava uz blagdan Uzvišenja sv. Križa, proslavilo je Kravarsko. Za svečane sjednice Općinskoga vijeća načelnik Vlado Kolarec govorio je o najznačajnijim projektima od osnutka općine, prije 20 godina, do danas.

„Formirali smo općinu sa željom da omogućimo našim stanovnicima brži razvoj ovog kraja, da im pružimo ono što imaju i druga područja. I u tome smo uspjeli! Kada smo se odlučili za formiranje općine, rekli smo ‘ajmo je formirati samo da bi sagradili školu i sportsku dvoranu’. No, kada smo to napravili shvatili smo da nam ide, pa smo krenuli dalje s gradnjom vodovoda, cesta, obnovom domova kulture i ostalih objekata koji olakšavaju život stanovništvu“, rekao je Kolarec. Govorio je uz ostalo i o, kako je rekao, bolnoj rani općine – klizištima.

„Unazad dvije godine imali smo 85 klizišta: na cestama, groblju, privatnim objektima. Iz fonda solidarnosti EU odobreno nam je 190.000 eura za sanaciju klizišta na groblju, a još 80.000 eura odobreno je za sanaciju prometnica, no taj ćemo novac dobiti tek u četvrtom ili petom mjesecu iduće godine“, pojasnio je Kolarec, dodavši da se novcem EU fondova planira rekonstruirati i osam kilometara lokalnih cesta, koje se trenutno legaliziraju, a europski se novac očekuje i za uređenje zavičajnog muzeja.

Svečanoj sjednici Općinskoga vijeća Kravarskoga, uz ostale, prisustvovali su župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, njegov zamjenik Rudolf Vujević i predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković.

„Života bez problema nema. Negdje su oni veći, negdje manji. No općina Kravarsko je ispunila zadaću koju je preuzela na sebe i opravdala je svoje postojanje“, naglasio je Bošnjaković. O potrebi postojanja malih općina govorio je i župan, dodavši da bez njih puno toga ne bi bilo odrađeno. „Nadam se da će, kada se napravi sveobuhvatna i dobra analiza, prevladati mišljenje da su male općine nužne“, rekao je župan, dodavši da je Zagrebačka županija uvijek bila uz svoje općine. „Pomagali smo i niz stvari u ovoj općini. Lani smo za komunalnu infrastrukturu u Kravarskom, u dobrom dijelu sanaciju klizišta, osigurali 1,3 milijuna, a ove smo godine osigurali dodatnih 1,8 milijuna kuna za sanaciju klizišta uz školu“, podsjetio je Kožić.