Općina Rakovec proslavila je svoj dan koji se slavi 15. svibnja, u spomen na 1562. godinu kada je Hrvatski sabor donio uredbu kojom se „za potrebe kraljevske vojske sve namirnice imaju nabavljati u Rakovcu“, koji tada dobiva i posadu od deset vojnika.

Za svečane sjednice Općinskoga vijeća, načelnica Brankica Benc podsjetila je da ova, pretežno poljoprivredna općina, ima izuzetan prometni položaj, kao što je blizina autoceste Zagreb-Budimpešta, a od 1. siječnja ove godine uvrštena je i u potpomognuto područje. „To podrazumijeva veće porezne olakšice za poduzetnike, obrtnike i zaposlenike što će, nadam se, pripomoći u stvaranju bolje poduzetničke klime“, rekla je načelnica Benc. Naglasila je da je u 2014. godini u svakom općinskom naselju realiziran barem jedan projekt te da ih je Zagrebačka županija sufinancirala s ukupno 880.000 kuna. „Hvala Županiji na prepoznavanju potreba malih sredina te pridavanju pažnje ravnomjernom razvoju“, rekla je načelnica.

Osvrnula se i na, kako je rekla, negativnu percepciju politike i javnosti o malim općinama te na najave njihova ukidanja. „Općine u Republici Hrvatskoj su opravdale svoje postojanje, a uz veću i pravedniju fiskalnu decentralizaciju one će biti i glavni subjekti ravnomjernog razvoja. Poznato je da su mali sistemi uvijek bili učinkovitiji te je nama u Rakovcu kategorija male općine komparativna prednost i mi, jednostavno, ne želimo biti veći!“, ustvrdila je načelnica Benc.

O najavama ukidanja malih općina, ali i županija govorio je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuvši da je to totalna zabluda. „Nema nikakvih argumenata ni činjenica koje bi opravdale ukidanje. Vjerujem da to neće proći! Svi skupa trebamo govoriti o decentralizaciji države, to je nužno, jer Hrvatska je jedna od jače centraliziranih država Europske unije. Od ukupnog poreznog kolača županijama, gradovima i općinama sada ide svega deset posto, a od toga samo gradu Zagrebu 50 posto“, rekao je župan Kožić. Govorio je i o projektu Regionalnog vodoopskrbnog sustava „Zagreb-istok“, koji obuhvaća i općinu Rakovec.

„U tehničkom smislu, s naše i strane Hrvatskih voda sve ide dobro, no u onom drugom, zakonodavnom, još uvijek nije izmijenjen Zakon o vodama kako bi ovu priču priveli kraju. Čini se da država, odnosno vlast nije učinila ono što je trebala, pa stvari sada idu u ‘rikverc’. Nisam više siguran hoće li izmjene Zakona biti za mandata ove vlasti“, rekao je župan Kožić. Prisutnima se obratio i Vladimir Bregović, gradonačelnik grada Vrbovca, ustvrdivši da „male općine s malim proračunom znaju puno toga napraviti“. Pozvao je na osmišljavanje zajedničkih projekata koji će osigurati razvoj vrbovečkog kraja.