Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća u Jastrebarskom je obilježena 134. godišnjica rođenja Vladka Mačeka.

Na Mačekovu hrabrost u borbi za dobro hrvatskoga naroda podsjetili su gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel i predsjednica Gradskog vijeća Grada Jastrebarsko Željka Kovačić. Gradonačelnik Novosel je ovom prilikom rekao kako su Jaskanci ponosni što je njihov grad iznjedrio ovako velike ljude.

U ime Zagrebačke županije, svečanosti je nazočio župan Stjepan Kožić koji je naglasio kako Mačekova čovječnost, pravica i tolerancija i danas trebaju biti utkani u život hrvatskoga čovjeka. „Ponosni smo na Mačeka, ali i na velikog učitelja hrvatskoga naroda Stjepana Radića. Oni su obojica ostavili velike tragove u našoj povijesti“ – rekao je župan, podsjetivši da je sporazum Cvetković-Maček, kojim je stvorena Banovina Hrvatska, potpisan na prostoru Zagrebačke županije – u Božjakovini, današnjoj općini Brckovljani.

U ime predsjednika Sabora Republike Hrvatske svečanosti je prisustvovao njegov izaslanik, saborski zastupnik Borislav Kovačić. Prilikom svog obraćanja, Kovačić je istaknuo kako Maček na poseban način utjelovljuje sliku hrvatskoga čovjeka razapetog između radikalizama svih boja koji, u najtežim povijesnim okolnostima, pokušava očuvati istinske hrvatske interese.

Nakon svečane sjednice ispred Mačekova spomen-poprsja, koje se nalazi pored mjesta njegove rodne kuće, položeni su vijenci i zapaljene svijeće.