U radnom posjetu Županiji boravio je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat. Zajedno sa svojim zamjenikom Mariom Turalijom i pomoćnicima Anom Mandac, Mariom Antonićem i Mikelom Čivljakom susreo se sa županom Stjepanom Kožićem, njegovim zamjenikom Rudolfom Vujevićem i njihovim suradnicima. Razgovaralo se o poticajnim mjerama koje, naglašeno je, moraju biti u službi poduzetnika, te o natječajima koje Ministarstvo poduzetništva i obrta planira otvoriti do kraja godine.

„Želimo biti servis poduzetnicima i jedinicama lokalne samouprave“ rekao je ministar, dodavši da vjeruje da će se ove godine poticajnim mjerama njegova ministarstva pokrenuti veliki dio investicija u privatnome sektoru. „Nemojmo se bojati bogatoga poduzetnika, onoga koji uredno servisira svoje obveze prema državi“ rekao je ministar. Čelnike Županije detaljno je upoznao s mjerama Ministarstva kojima se potiče poduzetništvo i obrtništvo. Trenutno Ministarstvo ima četiri otvorena natječaja, a do kraja godine otvorit će ih još šest.

Kako problemi poduzetništva nisu svugdje isti, Horvat je rekao da je želja Ministarstva da se u svim sredinama sjedne s poduzetnicima i u otvorenom dijalogu razgovara o konkretnim problemima. S poduzetnicima i obrtnicima Zagrebačke županije, dogovoreno je, ministar će se sastati u prvoj polovici rujna.

„Želimo saslušati njihovu priču, te dio te priče transformirati u izmjene i dopune zakonske regulative. Sve to s namjerom da se u RH konačno pokrene poduzetnička aktivnost“ rekao je ministar, dodavši da nova nacionalna pravila, koja se uvode, omogućuju poduzetnicima daleko jednostavniji pristup europskome novcu. Također, rekao je da se hrvatskome poduzetniku žele osigurati isti financijski instrumenti kakve ima i njegova konkurencija, bez obzira nastupa li on na tržištu RH ili tržištu zemalja u okruženju.

Župan Kožić je rekao da dio zakonske regulative treba posložiti „da se stvari ne koče“. „S previše teorije i zakonske regulative nema efikasnoga gospodarstva“ pojasnio je. Rekao je i da se bez potpora iz EU gotovo ništa novoga neće moći napraviti. S trenutnim stanjem gospodarstva u Zagrebačkoj županiji prisutne je upoznao pročelnik Damir Fašaić.

Uz predstavnike Županije, s ministrom su razgovarali i predsjednik OK Zagreb Mirza Šabić i predsjednik HGK Komore Zagreb Zlatan Fröhlich.