Prošli su edukaciju iz informatike i sada redovito komuniciraju i putem interneta.

– Ja vam surfam i koristim Skype, pretražujem medije, možda ne koristim kompjuter na način na koji to traži napredna tehnologija, ali to je to, za moje potrebe i više nego dovoljno – iskren je 73-godišnji Ivan Orsag, koji je primio diplomu o završenoj informatičkoj edukaciji pod nazivom “Srebrni surfer – Povratak u tridesete” u Zaprešiću, u organizaciji Udruge 50+ i učilišta IT Center.

Orsag je, s još sedamdesetak polaznika starije dobi, kroz mjesec dana prošao sve vještine od uključivanja računala do komunikacije e-mailom.

Otvorio nam se novi prozor

– Preko interneta čitam novine i skupljam recepte, a najvažnije od svega jest to što se čujem sa svojom djecom koja su u Švicarskoj. Osim toga, komuniciram i s kolegama. Meni je ovo bio prvi kontakt s računalom i bilo je čudno u početku, no ruka se brzo navikla. Pozdravljam ovu inicijativu, pogotovo za nas starije od 70 godina.

To je za nas novi doživljaj, kao da imate kuću koja ima četiri prozora, a onda vam netko otvori najveći, peti prozor – zaključio je Ivan Orsag oduševljeno priču o uspješno završenom informatičkom tečaju.

Najstariji polaznik ovog tečaja u Zaprešiću, 86-godišnji Ivan Bužinec, po svoju diplomu u zaprešićki Klub umirovljenika nije stigao zbog obveza kao sudac porotnik, no i njemu bi, da je došao, kao i ostalima, čestitali župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i zaprešićki gradonačelnik Željko Turk, te direktor IT Centra Dalibor Valužac.

Sad su svi na Fejsu

– Program se pokazao dosta dobar, pokrenuo ga je župan u suradnji s nama. Gradovi, ali i polaznici, uvidjeli su kvalitetu projekta, a to je najvažnije. Na radionice je došlo 95 posto polaznika koji nisu znali ni kliknuti mišem, a nakon seminara nema nikoga tko nije na Facebooku ili ne komunicira putem Skypea – zadovoljan je Valužac.

Projekt “Srebrni surfer” udruga 50+ provodi cijele godine, financira ga Zagrebačka županija uz potporu Grada Zaprešića, a u troškovima organizacije participirali su i sami polaznici sa po 30 kuna.

Izvvor: Večernji List