Više od 240 izlagača iz Zaprešića, županije, susjedne Slovenije, sudjelovalo je na 19. sajmu gospodarstva u Zaprešiću.

„Zaprešićko gospodarstvo u novom je zamahu i to je najbolja poruka koja govori da treba ostati u Hrvatskoj. Preduvjet gospodarskog opstanka dobar je i kvalitetan radnik s dobrom plaćom“, na otvorenju sajma rekao je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. Mirza Šabić, predsjednik Okrtničke komore Zagreb, naglasio je dvije stvari – obrazovanje i emocije u poslu.

„Obrazovanje nema alternativu, ne smije nam se desiti da sutra nemamo radnike, da nemamo ljude koji će voditi svoje obrte. Također, u posao se, kao i u svakodnevni život moraju unijeti emocije, jer one nas vode naprijed“, rekao je Šabić, dok je Jasenka Jančić, predsjednica Udruženja obrtnika Zaprešića, koje je i organiziralo sajam, poručila da je ponosna na izlagače koji svoje poduzetničke ideje prezentiraju kroz proizvode i usluge.

„Prema ukupnom prihodu obrtnika i poduzetnika“, rekao je prilikom otvorenja sajma župan Stjepan Kožić, „Zagrebačka županija je druga županija u RH, odmah iza grada Zagreba“.

„Obrtnici i poduzetnici županije dobro funkcioniraju, a to je izuzetno bitno, jer bez toga nema ni dobrog funkcioniranja općina, gradova, županija. Dobro funkcioniranje poduzetništva stabilizira proračun Županije, stvara mogućnosti da gradimo infrastrukturu, obrazujemo mlade i stvorimo uvjete da oni ne odlaze iz Hrvatske. Nedavno smo rebalansom proračuna povećali iznos bespovratnih potpora gospodarstvu za 123 posto, što nije malo. Sredstva za bespovratne potpore sada iznose 7,2 milijuna kuna“, rekao je župan.

Sajam je otvorila Ana Mandac, pomoćnica ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta, rekavši da Vlada RH, kroz resorno ministarstvo, provodi konkretne mjere kojima pomaže gospodarstvu.

„S jedne strane pomaže da se poduzetnici rasterete administrativnih opterećenja, koja njihov rad čine preskupim, a s druge strane čini sve da dostupnijima učini izvore financiranja, kako bi poduzetnici bili konkurentniji i stabilniji na tržištu“, rekla je pomoćnica ministra.