Grad Samobor proslavio je u subotu 774. rođendan. Svečana sjednica Gradskoga vijeća bila je prigoda da gradonačelnik i saborski zastupnik Krešo Beljak još jednom naglasi da je Samobor prvi hrvatski grad koji je, još početkom godine, izašao iz krize.

„Usprkos tome što smo i u Samoboru doživjeli gospodarsku tranziciju na hrvatski način, pa smo ostali bez velikih poduzeća, naš se privatni sektor, obrtnici i mala poduzeća, uspio rekonstruirati i pokriti rupe koje su nastale. To je pokrenulo proces novog zapošljavanja, a Grad je različitim mjerama pomagao procesu gospodarskog oporavka“, rekao je Beljak. Zahvalio je samoborskim poduzetnicima što su svojim radom, novim projektima i ulaganjima doprinijeli boljem punjenju gradskog proračuna, izvukli vlastito poslovanje iz krize, a time i Grad u cjelini. Danas Samobor, rekao je Beljak, i bez uvođenja prireza, po gospodarskim pokazateljima i stanju proračuna ima čvrstu poziciju u samom vrhu hrvatskih gradova. U samom je vrhu i po razvijenosti i kvaliteti života.

Jednim od najvećih postignuća u proteklome razdoblju Beljak je istaknuo uređenje prostora bivše vojarne.

„Dok drugi muku muče s napuštenim vojnim objektima, koji zjape prazni, bivša vojarna u Samoboru danas je postala novi urbani centar grada. U ovome je prostoru u tijeku završno uređenje zgrade javne vatrogasne postrojbe, a kroz nekoliko mjeseci u njemu će biti otvoren i Centar za mlade“, rekao je Beljak. Govorio je i o sanaciji odlagališta otpada „Trebež“ u što je utrošeno gotovo 100 milijuna kuna.

„Zahtjevni i opsežni radovi u potpunosti su financirani novcem Kohezijskog fonda EU i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naše građane to nije koštalo niti kune!“, rekao je gradonačelnik. Istaknuo je i dobiveno bezuvjetno mišljenje Državne revizije o poslovanju Grada, te najavio nastavak radova i ulaganja.

„Nećemo stati, nastavit ćemo tempom koji smo sami sebi zadali“, rekao je Beljak.

Uz uvodno obraćanje predsjednika Gradskoga vijeća Branimira Šiljka, prisutnima se obratio i župan Stjepan Kožić. Rekao je da svega onoga što je u Samoboru napravljeno ne bi bilo bez sloge i međusobnog povjerenja. Podsjetio je i na ulaganja Županije u prostor grada, prije svega u školstvo.

„Sretan sam što imate porast prihoda proračuna, čime se stvaraju kvalitetni uvjeti za daljnji razvoj“, rekao je župan.

Za sjednice su, tradicionalno, uručena javna priznanja Grada. Godišnje nagrade dobili su Franjo Horvat, Đurđica Pleše Vujica, Ana Lenard, „Proklima“ i Rukometni klub „Rudar“, a plakete HPD „Sveti Patrik“, Vesna Marjanović, Miroslav Mataušić, Anita Matijaščić, Branko Tomašković, Mažoret klub „Unity S“ i Miroslav Živković.