Na središnjem gradskom trgu u Samoboru održan je Proljetni sajam. S ciljem promocije samoborske tradicije i obrtničke baštine, organizira se već 12 godina. Ovogodišnji je okupio obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrtnike i male poduzetnike, iz Samobora i okolice, koji su predstavili, prije svega, svoje eno-gastro i tradicijske proizvode.

„Tradicija sajmovanja u Samoboru duga je najmanje 750 godina. Da bi Samobor u 13. stoljeću dobio status grada morao je imati sajam“, podsjetio je gradonačelnik Krešo Beljak. Rekao je da ovogodišnji sajam, najbrojniji dosad, pokazuje zašto je Samobor drugačiji i bolji od ostalih.

Županija je bila, uz ministarstva poduzetništva i obrta, gospodarstva, poljoprivrede i turizma, pokrovitelj sajma. Župan Stjepan Kožić rekao je da su sajmovi važni kako bi obrtnici, poduzetnici, OPG-ovci mogli pokazati ono što su tijekom godine radili i proizveli. „Ponosni smo na ovaj grad, u gospodarskom, a posebno u turističkom smislu. Malo je onih koji dođu u Zagreb, a ne posjete Samobor. I dalje ćemo skrbiti o obrtnicima i OPG-ovima, kako bi se održala tradicija koja je u Samoboru prisutna stoljećima. Želimo da domaće, tradicionalno, bude još više prisutno“, rekao je župan.

Za svečanosti otvorenja sajma okupljenima su se također obratili predsjednik samoborskih obrtnika Marijan Karlović, rekavši da je osnovna zadaća usmjeriti mlade u obrtništvo, te predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić, rekavši da se ovaj sajam organizira za dobrobit obrtnika cijele županije.

Govorio je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te zamjenik ministra poduzetništva i obrta Mario Turalija. „Velika prilika za razvoj malog i srednjeg poduzetništva su sredstva iz strukturnih fondova Europske unije, koja su osigurana kroz operativni program Konkurentnost i kohezija. Trenutno radimo na pojednostavljenju i skraćivanju procedura za korištenje tih sredstava. Dosadašnjih šest koraka minimalizirat ćemo na tri i ubrzati proces povlačenja sredstava“, rekao je Turalija.