U osnovnoj školi Ante Kovačića u Mariji Gorici održana je danas smotra učeničkih zadruga Zagrebačke županije.

Od 32 zadruge, koliko ih u osnovnim i srednjim školama te centrima za odgoj i obrazovanje djeluje na prostoru županije, smotri se odazvalo njih 19. Predstavile su se ukrasnim i uporabnim predmetima, a pet najboljih, prema ocjeni povjerenstva kojeg čine voditelji zadruga iz susjedne Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačka i Karlovačke županije, predstavljat će našu županiju na državnoj smotri, početkom listopada u Zadru.

„Zadrugari se za ovu smotru pripremaju gotovo godinu dana. Odabiru temu s kojom će se predstaviti i jako se trude da njihova zadruga budu među pet najboljih. Povjerenstvo, uz ostalo, ocjenjuje opći izgled izložbenog prostora, prati ono što je izloženo zadanu temu, kvalitetu pripremljene prezentacije, ali i praktični rad zadrugara koji moraju izraditi jedan od izloženih predmeta“, ispričala je Darinka Balen, tajnica Podružnice učeničkih zadruga Zagrebačke županije. Dodala je da zadrugari s prostora županije redovito postižu lijepe uspjehe na državnoj smotri, što pokazuje, istaknula je, da su zadruge Zagrebačke županije perjanica hrvatskog zadrugarstva.

„Naši su zadrugari iznimno vrijedni, puno ulažu u sebe, u ono što rade i rezultati su vidljivi“, dodala je Balen.

Zadrugare je obišao i župan Stjepan Kožić. Zahvalio im je što predmetima koje izrađuju čuvaju tradiciju i običaje svoga kraja.

„Jedna smo od županija s najviše učeničkih zadruga u RH, koje su kroz razne projekte aktivne tijekom cijele godine. Županija im pomaže u organizaciji smotri, Dana učeničkih zadruga, ali i raznih prodajnih izložbi“, podsjetio je župan.