U Vrbovcu je održana središnja svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Obilježena je tom prigodom i 25. godišnjica od početka Domovinskoga rata, u kojemu je s prostora Županije sudjelovalo oko 29.400 branitelja.

„Ovo svečano okupljanje, svake godine u drugom gradu, naše je veliko i iskreno hvala za vašu nesebičnu i junačku ulogu u Domovinskome ratu. Ne smijemo nikada zaboraviti što je sve žrtvovano za današnju slobodu i suverenost. Upravo zato, dužnost je sviju nas pronositi istinu o događajima i ljudima koji su za slobodu naše države bili spremni dati svoj život“, okupljenim braniteljima i obiteljima poginulih poručio je župan Stjepan Kožić. Izrazio je zabrinutost što se domovinski zanos i zajedništvo danas osjećaju samo za vrijeme velikih sportskih događaja i sličnih manifestacija.

„To nije dovoljno! Zajedničkim snagama trebamo raditi na širenju pravih životnih vrijednosti poštenja, pravednosti, međusobnog uvažavanja, mira i tolerancije. Samo na tim temeljima možemo ići prema boljem sutra“, rekao je Kožić, dodavši da se hrabrost i odlučnost istinskih hrvatskih domoljuba mora znati prenijeti na mlade naraštaje. „Mladi moraju znati na koji je način stvorena hrvatska država, kako bi je mogli još više cijeniti i poštivati“, izjavio je župan Stjepan Kožić.

Uvodno je prisutne pozdravio gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović, rekavši da je rodni grad bana Petra Zrinskog ponosan na branitelje, bez kojih danas ne bi bilo Hrvatske. U ime pripadnika 51. samostalne vrbovečke bojne govorio je njezin ratni zapovjednik brigadir Branko Gačak. Prisjetio se svih Vrbovčana koji su svojim angažmanom pridonijeli obrani Lijepe naše. S područja Vrbovca i okolnih općina u Domovinskom ratu je sudjelovalo oko 2000 branitelja. Sedamnaest ih je poginulo, a preko 50 bilo ranjeno.

U ime tehničkog ministra branitelja Tome Medveda, svečanom postrojavanju ratnih postrojbi prisustvovao je tajnik njegova kabineta Ivan Anton Žlimen. Rekao je da se ovakvim okupljanjima nastoji održati sjećanje na dane ponosa, kako bi mlade generacije bile upoznate s istinskim značenjem domoljublja i veličanstvenim pobjedama u Domovinskom ratu. „Želim da ovakvi susreti budu uporište i izvor snage u vašem daljnjem radu, da ljubav koju njegujete prema domovini i dalje bude nit vodilja vašeg života“, rekao je Žlimen.

Izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske, saborski zastupnik i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković rekao je da su branitelji duboko utkani u temelje hrvatske države. „Bez vas ne bi bilo hrvatske države. Vi ste svjedoci da kada se ljudi okupe u ljubavi i jedinstvu, kada brane svoj dom, obitelj, djecu i njihovu budućnost, tada pred njima pada sva sila i tehnika. Napadnuti i izvrgnuti srbočetničkoj agresiji, mi smo u toj ljubavi prema domovini pobijedili“, rekao je Bošnjaković, dodavši da je Dan hrvatskih branitelja prigoda da se ponovno govori o istini, o onome što se dogodilo u Domovinskom ratu. „Istinu moramo pronositi na sve generacije koje dolaze iza nas. Istina nikada ne smije ostati skrivena i biti revitalizirana“, dodao je Bošnjaković.

Govorio je i o današnjoj podijeljenosti hrvatskoga društva, rekavši da državom treba bolje upravljati i da odnos prema braniteljima treba biti bolji. „Vi ne smijete biti oni na kojima loše politike razračunavaju svoje račune. Vi morate biti savjest hrvatskoga društva“, rekao je Bošnjaković.

Nakon svečanog postrojavanja i obraćanja uzvanika, izaslanstva Sabora Republike Hrvatske, Ministarstva branitelja, Zagrebačke županije, Grada Vrbovca, braniteljskih udruga, udovica i roditelja poginulih položilo je vijence ispred spomen-obilježja Hrvatska kocka u središtu Vrbovca. U poslovnici Hrvatske pošte u središtu Vrbovca predstavljen je prigodni poštanski žig – Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, a potom je u župnoj crkvi sv. Vida služena misa zadušnica. Svečanost je završila druženjem branitelja uz glazbu i vojnički ručak.