U prostorijama Distributivnog centra za voće i povrće u Velikoj Gorici predstavljeni su rezultati projekata proizvodnje i prerade voća koji su provedeni u suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom u protekle dvije godine.

Naime, želeći dodatno povećati dohodak obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima te standardizirati proizvodnju, Županija je, u suradnji s poljoprivrednim zadrugama „Zagrebački voćnjaci” i „Kupina-eko” te Udrugom proizvođača jagoda „Jagodni prsten”, provela projekte poboljšanja kakvoće proizvoda od jabuka, kupina i jagoda. Predstavljeni rezultati projekata potvrdili su da je Zagrebačka županija jedna od najrazvijenijih županija u sektoru intenzivne voćarske proizvodnje.

„Sretan sam kada govorimo o proizvodnji i razvoju, no pojedinačno smo manje konkurentni, zajednički možemo puno više. Proizvodnja hrane ima budućnost, no da bismo bili konkurentniji potrebna je bolja tehnologija, bolja organizacija i veća stručnost. Ovim projektima želimo utjecati na proširenje proizvodnog asortimana naših proizvođača, prodajnu mogućnost izvan sezone i povećanje njihova dohotka“ – rekao je župan Stjepan Kožić.

Gordana Županac, pročelnica za poljoprivredu Zagrebačke županije, naglasila je, da je uz cjeloživotno učenje, potreban transfer znanja između znanosti i poljoprivrednih proizvođača, što je ovim projektima Županija i omogućila.

Projekte su predstavile Sandra Voća, Nadica Dobričević i Ana Jeromel, a prisutne voćare, koji su se odazvali u velikom broju, pozdravio je i Marko Dražetić iz Ministarstva poljoprivrede.