„Stjepan Kožić – nezavisna lista“ u Rakovcu je 16. svibnja održala svoju osnivačku Skupštinu na kojoj je za njenog predsjednika jednoglasno izabran župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Ovim potezom župan Kožić definitivno je istupio iz Hrvatske seljačke stranke čiji je član bio od 1996. godine i odlučio svoju političku karijeru nastaviti kao nezavisni političar. Na osnivačkoj Skupštini prisustvovala su 283 člana novoosnovane stranke te su usvojeni statut i program.

„Svi mi ovdje smo glasnogovornici želja i htijenja ljudi u društvu u kojem živimo. Slušajte ljude, slušajte svojeg susjeda što govori. Mi smo ovdje radi njih – mi smo ovdje jer želimo bolju Zagrebačku županiju i bolju Hrvatsku! Imamo viziju, imamo znanje, imamo snage napraviti ključne promjene i potaknuti pozitivne gospodarske trendove. To je temelj na kojem počiva naš cjelokupni program“ izjavio je župan Kožić i dodao: „Pet mandata zaredom dobivam povjerenje stanovnika Zagrebačke županije na izborima i prema njima imam odgovornost izvršavati ono što sam i obećao. Mnoge od vas također su birali naši stanovnici na gradskom, općinskom ili nivou mjesnog odbora. Svi mi imamo odgovornost prema našim biračima i to nikada ne smijemo zaboraviti“.

Stjepan Kožić na prošlogodišnjim je lokalnim izborima po peti put izabran na funkciju župana Zagrebačke županije. Za vrijeme mandata župana Stjepana Kožića, Zagrebačka županija  uspjela se iz predgrađa Zagreba pretvoriti u jednu od gospodarski najrazvijenijih hrvatskih županija s 20 poduzetničkih zona i mnoštvom međunarodnih tvrtki. Osim toga Zagrebačka županija postala je rekorder po broju sagrađenih i dograđenih školskih objekata, kao i po broju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Napredak Zagrebačke županije vođen županom Kožićem prepoznat je i na regionalnoj razini kada joj je dodijeljeno priznanje „Stvaratelji za stoljeća“ kao jedinoj županiji koja je osvojila ovu prestižnu nagradu u konkurenciji od 194 predložena kandidata iz 8 zemalja.

Program stranke „Stjepan Kožić – nezavisna lista“ temelji se na transformaciji gospodarstva korištenjem modernih tehnologija, poboljšanju kvalitete obrazovanja na svim razinama i borbi za bolji život hrvatskih seljaka i svih njihovih potrošača. Osim toga, zalažu se za ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske kroz fiskalnu decentralizaciju i prebacivanje veće odgovornosti na jedinice lokalne i regionalne samouprave zbog njihovog angažmana na terenu i činjenice da najbolje poznaju potrebe svojih stanovnika.

Nenad Matić, gost osnivačke Skupštine i predsjednik stranke Zelena lista izjavio je: „Jako mi je drago da sam danas ovdje s Vama. Stjepan Kožić je dobar, pošten i vrijedan čovjek i to su karakteristike s kojima nema straha za budućnost. Zapamtite, danas sudjelujemo u nečemu važnom i bit će mi čast i zadovoljstvo da u budućnosti  radimo zajedno za dobrobit Grada Zagreba i Zagrebačke županije“.

Podsjećamo, župan Kožić u ožujku 2018. godine podnio je ostavku na funkciju potpredsjednika HSS-a te se nije ponovno kandidirao za predsjednika Županijske organizacije HSS-a Zagrebačke županije. Iz HSS-a izlazi zbog neslaganja s politikom trenutnog vodstva stranke koje strankom upravlja autokratski i centralistički te odbacuje sve vrijednosti za koje bi se trebala zalagati.

Izjave župana Kožića