U Ivanić-Gradu je proteklog vikenda održan dvanaestu godinu za redom sajam buča, bučinoga ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda, znan kao „Bučijada“.

Ova turističko-gospodarska, ujedo i gastronomska manifestacija, u organizaciji Turističke zajednice Ivanić-Grada, i ove je godine, unatoč lošijem vremenu okupila brojne izlagače. Ovogodišnja novina bila je „Gastro pozornica“, na kojoj se održavao cooking show – radionice gdje su posjetitelji mogli pripremati jela od buče. Organizatori su također osmislili i Park skulptura i instalacija od buče, a u suradnji s Udrugom proizvođača bučinog ulja Hrvatske organiziran je stručni skup „Ostvarivanje statusa proizvođačke organizacije u sektoru proizvodnje bučinog ulja“. Programu otvorenja manifestacije prisustvovao je predsjednik Skupštine Dražen Bošnjaković, a izlagače na tržnici Maznica, kao i izlagače na 5. prodajno-izložbenom sajmu bučinog ulja, obišao je i župan Stjepan Kožić. Rekao je da „Bučijada“ spada u jednu od bitnijih turističkih manifestacija u županiji, te podsjetio na pomoći Županije poljoprivrednoj proizvodnji.

„Pripomažemo na razne načine, ne samo financijski, nego što mi se danas čini iznimno bitnim, i edukacijom kako pripremiti programe i projekte za sredstva EU fondova. Mogućnosti je puno. Mnoga poljoprivredna gospodarstva mogu kroz ovakve projekte poboljšati svoju proizvodnju“, rekao je župan.