U Križu je održan 17. festival slastica Zagrebačke županije „Kriški oblizeki”. Simbolično, rezanjem torte, otvorili su ga župan Stjepan Kožić, ispred pokrovitelja, i njegov kolega iz Krapinsko-zagorske županije, župan Željko Kolar, partnera Festivala.

 

„Današnji je život brz, stresan… Zaboravljamo na ono što je bilo, no ova manifestacija na to podsjeća. Posebno sam ponosan što ona ima humanitarni karakter, što je osmjeh djece svake godine sve veći“, rekao je župan Kožić, a župan Kolar dodao da je ovaj festival dobar primjer kako se kontinentalne županije mogu nadopunjavati te raditi na zajedničkim projektima koji će dovesti do njihove bolje turističke prepoznatljivosti.

 

Ove godine s popratnim radionicama – „Moja prva slastica”, „Ukrasi od vučenog šećera”, i „Jednostavne torte” te okruglim stolom „Tradicija od kreacije do poduzetništva u ruralnim prostorima”, festival je privukao brojne posjetitelje koji su uz domaće moslavačke, mogli razgledati i kušati i kolače zagorske recepture, koje su pripremile žene Krapinsko-zagorske županije.

 

 „Naše slastice ne moraju biti ‘najbolje na svijetu’, ali moramo imati svijest da su one naše i da ih zato trebamo nuditi“, komentirala je Božica Brkan, predsjednica ocjenjivačke komisije, koja je za najbolju slasticu festivala odabrala starinsku bučnicu Marice Peklarić iz Vezišća, a laureatom festivala proglasila Krapinsko-zagorsku županiju. Komisija je kušala 219 slastica, a zajedno s doniranima izloženo je bilo njih više od 300.  Sredstva prikupljena prodajom slastica utrošit će se za opremanje cyber igraonice za najmlađe.

 

„Bilo je zanimljivih reinterpretacija starinskih kolača, prilično ukusnih torti, slastica rađenih svinjskom mašću…, tako da možemo biti zadovoljni“, rekla je Brkan te pojasnila da se prilikom ocjenjivanja ne gleda samo izgled, dizajn slastice, već ona mora biti „ono što slastica jest”.

 

Festival je, tradicionalno, organiziralo Društvo „Naša djeca Vladimir Nazor” iz Križa, čija je predsjednica Ivana Posavec Krivec, nazvavši ga sjedinjenjem tradicije i dobrote, rekla da treba pojačati njegovu edukativnu notu kako bi se unaprijedila kvaliteta svega onoga što ruralni prostor nudi.