Na pročelju dvorca u gradu Napajedli u Zlínskom kraju u jugoistočnom dijelu pokrajine Moravske u Češkoj postavljena je spomen-ploča u čast hrvatskog bana Josipa Jelačića i njegove supruge Sofije, čija je obitelj nekada bila vlasnik spomenutog dvorca.

Spomen-ploču otkrili su hrvatski veleposlanik u Češkoj Frane Krnić,  predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

U delegaciji Zagrebačke županije koja je posjetila Češku bila je i potpredsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije Marija Ledinski Anić, kao i predsjednik Češke besede Zagrebačke županije i predstavnik češke manjine u Zagrebačkoj županiji Franjo Vondraček te predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac.

Inače, ploča je postavljena na inicijativu Hrvatsko-češkog društva, a uz tu udrugu, akciju su podržali i Grad Zaprešić, Zagrebačka županija, Češka beseda Zagrebačke županije te Matica Hrvatska Zaprešić. Spomen-ploču izradio je Dragutin Grgas-Beli, akademski kipar iz Zaprešića.