U Svetom Ivanu Zelini održana je 48. Izložba vina kontinentalne Hrvatske. Ocijenjeno je 313 vina i dodijeljeno najviše zlatnih i srebrnih medalja dosad. Šampion izložbe je ledeno vino „Triptih“ iz berba 2011. godine, Vinarije Bodren iz Huma na Sutli. Nagrada „Ljerka Habuzin“ za najbolje ocijenjeno vino autohtone sorte Kraljevina pripala je OPG-u Puhelek Purek iz Gornjeg Psarjeva.

Izložbu je otvorio ministar poljoprivrede Davor Romić. Rekao je da struka, znanost i vinari zajedno trebaju kreirati vina „po kojima ćemo biti prepoznatljivi“. „Držimo se svoje tradicije i autohtonih sorata i razvijajmo budućnost“, poručio je.

Najbolje ocijenjena vina proglašena su u 11 kategorija, a nagrade vinarima, uz ostale, uručio je i župan Stjepan Kožić. „Ponosni smo na vinare i njihov trud. Niz godina ulažemo značajna sredstva, prije svega, u njihovu edukaciju. Mislim da je to pogodak, jer iza toga dolaze izuzetno kvalitetna vina. No, ono što mi se čini još važnijim jest sve više mladih, obrazovanih ljudi koji se bave proizvodnjom grožđa i njegovom preradom. Nadam se da će oni kvalitetom osvojiti i europsko tržište“, rekao je župan.

Ocjenjivačkoj komisiji i ove je godine predsjedala Stanka Herjavec. Rekla je da je vino najplemenitije od svih pića. „Ono je harmonija sastojaka koje priroda stvara u biljci vinove loze, ali nadasve produkt suglasja klime, tla, podneblja, sorte i godišta te sustavnog i promišljenog povezivanja tradicije i suvremenih znanstvenih spoznaja“, istaknula je. Dodala je da bi potrošačima, nadasve ugostiteljima, dodijeljena odličja trebala biti jamstvo kvalitete.

Gradonačelnik Zeline Hrvoje Košćec rekao je da ovogodišnji rekordan broj zlatnih i srebrnih medalja dokazuje da se upornim radom i edukacijom „može još i bolje“.

U sklopu izložbe, a upravo s ciljem edukacije, održana je i stručna radionica za proizvođače pjenušaca, s predavačima iz francuske pokrajine Champagne.