U Svetom Ivanu Zelini otvorena je punionica za električna vozila. Točno stota u Republici Hrvatskoj, i prva sagrađena u sklopu pilot-programa Zagrebačke županije kojim se potiče gradnja e-punionica sufinancirana iz nacionalnih i sredstava Europske unije. Županija pilot-programom financira izradu projektne dokumentacije i pripremu aplikacije za natječaj, te osigurava 50 posto potrebnih sredstava za gradnju e-punionice, maksimalno 70.000 kuna.

„Želja nam je da kroz nove tehnologije smanjimo količinu stakleničkih plinova. Projektima čiste tehnologije dajemo veliki značaj. To što ovu punionicu otvaramo baš na Dan planeta Zemlje znači da „mislimo zeleno““, izjavio je župan Stjepan Kožić.

Kapacitet punionice je 22 kW, što pretpostavlja da se prosječna pogonska baterija električnog vozila može napuniti u vremenu od jednog do dva sata. „Sektor prometa najveći je potrošač energije i ujedno najveći zagađivač okoliša. U ukupnoj potrošnji energije sudjeluje s preko 30 posto“, rekao je Filip Brkljača iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dodavši da gradnju e-punionica „treba forsirati, jer to je budućnost“. Naglasio je da je Nizozemska već najavila da će nakon 2025. godine zabraniti prodaju konvencionalnih vozila.

E-punionica u Zelini povezana je sa sustavom nacionalne mreže punionica za električna vozila Hrvatskog telekoma te se može koristiti uporabom personalizirane T-RFID kartice. Prvi korisnik punionice bio je Ivan Kuten iz Komina, čija tvrtka ima dva električna vozila.

Gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec rekao je da ovaj grad želi promovirati „zelene“ tehnologije i sačuvati svoje prirodne ljepote. „Ova e-punionica je lijepi primjer kako se zajedničkom suradnjom mogu napraviti kvalitetni projekti za dobrobit svih“, rekao je Košćec.