U sklopu konferencije Sustainable Energy Finance and Investment Summit – CROENERGY2015, koju je organizirala Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), u prostorijama Županije održan je okrugli stol „Uloga regija i energetskih agencija u razvoju i agregiranju energetskih projekata“. Sudionici su bili predstavnici energetskih agencija iz Hrvatske i Slovenije te Europskog udruženja regija i energetskih agencija (FEDARENE), a uvodno ih je pozdravio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Župan je iznio podatke o projektima koje je REGEA dosad realizirala na prostoru županije, govorio je o 30 milijuna eura vrijednom Master planu javne rasvjete, koji se realizira u partnerstvu REGEA-e, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, te dobrim pristupom istaknuo zajedničko financiranje regionalnih energetskih projekata.

Konferencija Sustainable Energy Finance and Investment Summit – CROENERGY2015 održava se s ciljem promoviranja inovativnih instrumenata financiranja projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Poseban naglasak stavljen je na značaj regionalne suradnje pri izradi i promicanju projekata energetske učinkovitosti, sa zajedničkim ciljem smanjenja troškova energije i osiguranja čišćeg okoliša.

„Junckerov Plan ulaganja Europske unije usmjeren je na mobiliziranje javnih i privatnih ulaganja u vrijednosti od 315 milijardi eura do 2017. godine. Uspjeh ovoga plana počiva na identifikaciji kvalitetnih projekata te njihovim povezivanjem na lokalnoj i regionalnoj razini. Europska komisija želi da regije i energetske agencije prepoznaju ovu priliku i pošalju jasnu poruku investitorima u što bi im se i zašto isplatilo ulagati“, rečeno je za današnjeg okruglog stola.