Med od kestena Ivice Kompesa iz Kravarskoga šampion je ovogodišnje, 15. izložbe meda Zagrebačke županije.

Za isti je med Kompes dobio i „Zlatnu žlicu“ na 22. Danima meda u Hrvatskoj, manifestaciji održanoj početkom listopada u Osijeku.

Županijsko ocjenjivanje, potom i izložba, u sklopu 8. Festivala pčelarstva Zagrebačke županije, održani su u Zaprešiću. Priznanja najboljima uručio je župan Stjepan Kožić.

„Za pčelare imamo dobre vijesti. Uskoro ćemo pčelarskim udrugama isplatiti 90.000 kuna za prihranu pčelinjih zajednica, a zbog nepovoljnih klimatskih prilika tijekom ove godine“, rekao je župan.

Ove je godine ocjenjeno 111 uzoraka, najviše cvjetnoga i meda bagrema. Dodijeljena su 32 zlatna priznanja. Najviše njim, sedam primili su proizvođači meda iz PU „Lipa“ iz Jastrebarskoga, šest zlata otišlo je u PU „Matica“ iz Svetog Ivana Zeline, a pet u PU Vrbovec.

Domaćin 8. Festivala pčelarstva Zagrebačke županije bila je Pčelarska udruga „Ban Josip Jelačić“ iz Zaprešića, koja okuplja 46 pčelara s preko tisuću pčelinjih zajednica. Zaprešićki pčelari, uglavnom hobisti, najviše proizvedu meda od kestena i bagrema te cvjetnoga meda.