U sklopu projekta prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine „Žitni put: Kupa-Sava”, čija se provedba sufinancira sredstvima IPA programa Europske unije, rijekom Kupom će u lipnju zaploviti replika žitne lađe, lajde.

Gradi se od slavonske hrastovine u Remontnom zavodu Oružanih snaga RH na zagrebačkom Jankomiru, moći će prevoziti 50 izletnika, turista i bit će, naglašeno je za obilaska radionice gdje se izrađuje, „prekretnica razvoja kontinentalnog turizma na području uz obale Kupe”. Nositelj projekta, kojega je iniciralo Društvo za promicanje kulture življenja „Zvono uz Kupu” iz Zamršja u Karlovačkoj županiji, je općina Pokupsko.

„Ovakve su lajde prije sto i više godina prevozile dobra koja su proizvodili ljudi koji su živjeli uz Kupu. Nizvodno se prevozilo drvo, a uzvodno, uglavnom, žito. Sada će lajda ponovno ploviti, kako bi obogatila ponudu turističkih destincija uz Kupu. Ona predstavlja krunu suradnje regionalne i lokalne samouprave s organizacijama civilnoga društva te povezivanja, s ciljem razvoja održivog turizma, četiri županije Karlovačke, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Brodsko-posavske“, rekao je Božidar Škrinjarić, načelnik općine Pokupsko.

Projektom „Žitni put: Kupa-Sava” nastoji se oživjeti ruralni turizam i poticati razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava uz Kupu.

„Ovaj projekt ima značajnu turističku vrijednost, a iza nje dolazi i gospodarska. Bez dobrog kontinentalnog turizma Republika Hrvatska nije u potpunosti razvijena turistička destinacija. Mislim da je ovaj projekt prilog tome da kontinentalni turizam dobije drugačiju i kvalitetniju dimenziju“, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, čestitavši inicijatorima projekta, čija je ukupna vrijednost 645.000 eura. Gradnja same lađe košta 2,08 milijuna kuna.

„Lađa je dio velikoga prekograničnog projekta i ona će biti jedinstveni turistički proizvod! Želimo, uz ostalo, oživjeti tradiciju njezine vuče“, rekla je Jasmina Cvetković Braim, predsjednica Društva „Zvono uz Kupu”.

Kako napreduje gradnja lađe, dugačke 25 metara i teške 12 tona, provjerili su i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić i zamjenik župana Karlovačke županije Ivan Banjavčić.

„Kupa je neiskorišteni biser kontinentalne Hrvatske. Vjerujem da će žitna lađa pomoći da se ta destinacija počne razvijati, da se vrati život na rijeku. Također, vjerujem da će doći i do pomaka u čišćenju korita Kupe i prohodnosti plovnoga puta od Siska do Karlovca“, rekao je Žinić, dok Banjavčić smatra da žitna lađatreba prerasti u ‘kupski kruzer’ koji će doprinjeti i gospodarskom značaju ovoga projekta.   

Plovidba žitnom lađom „Aurora Colapis” uključivat će, uz ostalo, i obilazak stare gradske jezgre Karlovca, posjet Sisku i Parku prirode Lonjsko polje te obilazak kulturno-povijesne baštine Pokuplja.