Predstavnici svih hrvatskih županija, na inicijativu Hrvatske zajednice županija, održali su radni sastanak s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Tomislavom Tolušićem.

Glavna tema razgovora bila je povlačenje sredstava iz EU fondova, posebno mogućnostima financiranja infrastrukture u školstvu, ali i najavama budućih natječaja. Župani su izrazili nezadovoljstvo dosadašnjim povlačenjem sredstava iz EU fondova te ukazali na potrebu dorađivanja Zakona o regionalnom razvoju i izmjene u indeksima razvijenosti. Također, istaknuli su potrebu veće uključenosti resornog Ministarstva u procesu povlačenja sredstava iz fondova.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk istaknuo je kako vjeruje da će novi ministar učiniti sve kako bi lokalne zajednice razvile svoje potencijale jer su upravo županije do sada bile efikasnije od svih drugih upravljačkih struktura u povlačenu sredstava iz EU fondova.

Ministar Tolušić, koji je do sada obnašao funkciju župana Virovitičko-podravske županije, istaknuo je potrebu jačanja razvojnih agencija i resursa na terenu s ciljem pomoći slabije razvijenim krajevima Hrvatske. Kako bi se postigli rezultati ministar je pozvao na aktivniju ulogu svih razina vlasti pa tako i županija.