Vatrogasci Križa proslavili su 120. obljetnicu rada svoga društva te 85. obljetnicu osnutka limene glazbe.

Nakon velikoga požara u Vezišću 1893. godine, uvidjevši koliko štete može donijeti vatrena stihija, iniciran je osnutak društva, koje je s organiziranim radom počelo u veljači 1894. godine. Danas kao središnja postrojba općine Križ broji 75 članova te je osposobljeno za gašenje različitih vrsta požara.

Poželjevši vatrogascima što više obuke, edukacije, natjecanja i druženja, a što manje intervencija, župan Stjepan Kožić je rekao da vatrogasci nikada ne pitaju zašto ići, nego kuda ići. „U vrijeme kada briga hrvatske države oko vaše materijalne situacije nije dobra, Županija se trudi maksimalno pripomoći. Ove smo godine proračunom povećali sredstva za vatrogasce, što pokazuje koliko vrednujemo i cijenimo vaš rad kroz sve ove godine“, poručio je župan.

Đuro Božićević, tajnik DVD-a Križ, za svečanosti je zahvalio građanima što su „svojim odricanjem omogućili uvjete za kvalitetniji rad društva“, posebno plaćanjem samodoprinosa kojim je sagrađen društveni (vatrogasni) dom. „Odluka o gradnji društvenoga doma, zajedno s prostorijama za vatrogasce, u koje smo uselili 1993. godine, bila je najveća nagrada DVD-u za dotadašnji rad na zaštiti od požara i elementarnih nepogoda“, naglasio je Božićević.

U ime Hrvatske vatrogasne zajednice čestitke je uputio Stjepan Ptiček, zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice, upitavši prisutne „tko ima veću obitelj od vatrogasaca?” I odmah ponudio odgovor. „Nitko! Kada nema požara ima poplava, kada nema poplava ima drugih nepogoda… Vatrogasci ulaze u opaki posao bez razmišljanja! Bitno je spasiti i zaštititi ljude i imovinu“, rekao je.

U ime Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije obljetnice kriškim vatrogascima čestitao je zamjenik zapovjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Mario Matanić.