Rezidbom trsa označen je početak nove vinogradarske godine. U Vrtačama, u Svetom Ivanu Zelini, orezao se trs kraljevine.

Vincekovo su, uz brojne goste, slavili članovi udruge „Brina“, a blagoslov na gorice zazvao je vlč. Vlado Bogdan.

„Svemogući Bože, po zagovoru sv. Vinka, đakona i mučenika, izlij svoj blagoslov na ovaj vinograd, podaj da od njega odstupi svaka boleština, odagnaj tuču, mraz i svako zlo vrijeme i sve ono što može naškoditi rastu ove plemenite loze“, riječi su vlč. Bogdana.

Prema starom običaju, nakon rezidbe o trs su ovješene kobasice, te je zaliven ‘starim’ vinom da godina bude rodna i plodna. Učinili su to župan Stjepan Kožić i gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec.

„Našu tradiciju i običaje treba čuvati, da ne zamru. Počinje nova vinogradarska godina, a kažu, ak’ je na Vincekovo lijepi dan, kao danas, godina će biti dobra, bez bolesti i tuče, grožđe će biti zdravo, a urod kvalitetan“, rekao je župan, pozvavši okupljene vinogradare da prate natječaje Županije, jer za razvoj poljoprivrede ovogodišnjim proračunom predviđeno oko 20 milijuna kuna. „Mislimo na vas, vi ste ponos županije! Osigurali smo sredstva za vašu primarnu proizvodnju, ali i modernizaciju opreme i izgradnju kušaona. Siguran sam da će se mladi i dalje baviti proizvodnjom vina, da će svojom strukom naučenom kroz školovanje i edukacije, pripomoći da ona budu još kvalitetnija“, dodao je župan.

Vincekovo u Vrtačama, uz članove Udruge „Brina“, koja okuplja 120 vinara, organizirali su Grad i Turistička zajednica Svetog Ivana Zeline. Ceremonijal rezidbe, kojem je prisustvovala i vinska kraljica županije Lucija Šember, pjesmom su popratili članovi HPD-a Zelina.