U sklopu obilježavanja Dana Stjepana i Antuna Radića, Dana Sisačko-moslavačke županije i općine Martinska Ves u utorak 11. lipnja misno slavlje za pokojnu braću Radić i sve poginule hrvatske branitelje u crkvi Sv. Martina u Martinskoj Vesi predvodio je sisački biskup Vlado Košić.

Biskup je u homiliji podsjetio kako je ovaj dan upravo i rođendan braće Radić, Antuna koji je bio književnik, filolog, prosvjetitelj hrvatskih seljaka, narodni zastupnik u Saboru i prosvjetni djelatnik, i Stjepana, političara, pisca, narodnog zastupnika u Hrvatskom saboru i hrvatskog mučenika. Obojica su zajedno osnovala Hrvatsku seljačku stranku koja je za svoje geslo od samoga početka 1904. godine uzela riječi: “Vjera u Boga i seljačka sloga!”

Čestitajući Dan Sisačko-moslavačke županije, biskup je upozorio nazočne predstavnike županijskih tijela kako izbor toga dana kao Dana županije obvezuje. “Koliko je našoj županiji sveta vjera u Boga? Koliko je Crkva uvažavana i podupirana? A koliko su važna seljačka pitanja i zadovoljstvo naših seljaka, radnika, običnih ljudi? Ili se ta pitanja koja su važna za Crkvu, za naša sela i njihove stanovnike ne nalaze među, kako se to kaže, prioritetima”, zapitao se biskup.

U nastavku je mons. Košić podsjetio na smrt Stjepana Radića, koji je 20. lipnja 1928., zajedno s Pavlom Radićem i Đurom Basaričekom te Ivanom Pernarom i Ivanom Granđom, u beogradskoj skupštini doživio atentat.

“Ta je njihova smrt, posebno smrt Stipice Radića, izraz mučeništva za svoj narod. O, kada bi i danas politički vođe za svoj narod bili spremni i umrijeti! To se možda čini danas nepotrebnim i kao stvar prošlosti, ali to je prevažno pitanje: je li našim političarima stvarno na pameti i na srcu dobro naroda i jesu li se oni za taj svoj narod spremni žrtvovati, ili naprotiv misle samo na sebe, na svoj položaj i za tu su svrhu sve spremni učiniti, ljudima pričati bajke, varati i krasti, obmanjivati i ne činiti ništa za zajedničko dobro? Kad gledamo kako naš narod propada, pitamo se, nije li to zato što ima loše vođe, nesposobne političare, ali još ni to nije toliko zlo koliko činjenica da nemaju hrabrosti zatomiti svoje interese i boriti se za interese naroda, pa i po cijenu vlastitoga života”, rekao je biskup.

Uz molitvu za braću Radić, sisački je biskup pozvao vjernike da se mole i za njihovo djelo: našu slobodnu Domovinu, naš narod i hrvatsku državu, za naše predstavnike, političare, učitelje, znanstvenike i sve žitelje Lijepe naše, “da svi mi njih slijedimo, da se ne bojimo trpljenja i žrtve, da se hrabro borimo i zalažemo za dobro svoga naroda, u istini i poštenju, u radu i požrtvovnosti, u iskrenosti i dobroti”.

Uz brojne okupljene vjernike na misi su bili i sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koprivničko-križevački župan Darko Koren, predsjednik Hrvatske seljačke stranke Branko Hrg.

Misnom slavlju prethodilo je polaganje vijenaca na spomenik s poprsjem braće te zajednička molitva koju je predvodio domaći župnik Mato Malekinušić.

Izvor: Glas Koncila