Dan grada, na blagdan zaštitnika župe – sv. Vida, proslavio je Vrbovec. Svečana sjednica Gradskoga vijeća bila je prigoda za podsjećanje na učinjeno tijekom proteklih godinu dana i najava početka realizacije strateških razvojnih projekata. Osjetno će tome pridonijeti i Razvojna strategija grada, kojom će biti zacrtan razvoj Vrbovca do 2020. godine.

„Kroz strategiju ćemo odrediti strateške projekte i mjere za poboljšanje stanja u gospodarstvu. Strategija, razvojna agencija, poduzetnički inkubator, LAG (lokalna akcijska grupa)… sve su to alati koje ćemo primijeniti kako bismo pomogli našem gospodarstvu, OPG-ima, malim i srednjim poduzetnicima“, rekao je uz ostalo gradonačelnik Vladimir Bregović. Podsjetio je da u Vrbovcu, njegovom Gradskom vijeću, nema koalicije stranaka, nego se „programski surađuje sa svima onima koji to žele“. „I to daje rezultat“, naglasio je.

Govorio je o nekoliko projekata koji se počinju realizirati, odnosno u fazi su pripreme, istaknuvši pritom rekonstrukciju javne rasvjete prema ESCO modelu, projekt energetske obnove zgrade javne uprave te posebno, u suradnji s Udruženjem obrtnika, projekt poduzetničkog inkubatora. „Zahtjev za lokacijsku dozvolu je predan, studija izvodljivosti se radi, do kraja godine očekujemo apliciranje ovoga projekta prema fondovima EU. Zasad imamo pet zainteresiranih koji bi sa svojim startupom počeli u našem inkubatoru“, rekao je Bregović. Zahvalio je Zagrebačkoj županiji koja ovaj grad, naglasio je, uvijek prati.

„U zajedništvu sa Županijom pripremamo veliki projekt vodoopskrbe RVS ‘Zagreb-istok’. Njime će se na području Vrbovca graditi 87 kilometara nove sekundarne mreže i priključaka“, rekao je. Također, govorio je i o projektu odvodnje s pročistačem. „Do kraja godine očekujemo građevinsku dozvolu, iduće godine i ‘prve lopate na terenu’, a završetak projekta planiran je 2018. godine. Pročistač je projektiran za 15.200 ekvivalent stanovnika“, rekao je Bregović.

Uvodno je predsjednik Gradskoga vijeća Josip Jambrač, govoreći o izradi Strategije razvoja, rekao da se njome, uz ostalo, želi dati novi pristup kreiranju razvojnih politika, poboljšati poduzetničku i društvenu atmosferu i, u konačnici, doprinijeti razvoju grada.

U ime Zagrebačke županije, Vrbovčanima su Dan grada čestitali predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković i župan Stjepan Kožić, a sjednici su prisustvovali i zamjenici župana Rudolf Vujević i Damir Tomljenović. Prisutne je pozdravio i saborski zastupnik Đuro Popijač.

Za sjednice su, tradicionalno, uručena javna priznanja. Nagradu za životno djelo primili su Mato Baržić i Irena Glad, a godišnje nagrade Grada Igor Makvić, DVD Gaj, Mato Budiselić i Galvanizerski obrt „Galoks“.