Obitelj Mužinić, koja na svome gospodarstvu u Križevčecu, na području Svetog Ivana Zeline, ima oko 400 grla stoke, od čega 140 muznih krava, otvorila je u Zagrebu, na Savici, mljekomat. Šesti je to mljekomat što ga, sufinanciranjem Zagrebačke županije, otvaraju članovi mljekarsko-stočarske zadruge „Proizvodi sela”. Za sada se četiri mljekomata nalaze u Zagrebu te po jedan u Zaprešiću i Dugom Selu.

 

Obitelj Mužinić, Zlatko, Ankica i njihovo četvero djece četvrta su generacija koja se bavi proizvodnjom mlijeka. Kooperanti su Dukata, s dnevnom proizvodnjom do 3000 litara, a putem postavljena mljekomata Zagrepčanima su pružili mogućnost svakodnevne kupnje domaćega svježeg mlijeka, koje kako je rekla gospođa Ankica, direktno dolazi iz „mliječne žljezde”. „Mislim da je to zdravlje!“, kazala je gospođa dodavši da su Mužinići uhodana ekipa, koja na svome gospodarstvu ima petero zaposlenih. „Imamo mlijeko ekstra kvalitete, ustrajni smo u poslu i mislim da možemo konkurirati i Europi!“ poručila je gospođa Ankica.

 

Stočarsko-mljekarska zadruga „Proizvodi sela” ima 11 članova na čijim se farmama dnevno proizvede oko 12.000 litara mlijeka. Dio te proizvodnje, putem mljekomata, koji su opremljeni i za prodaju svježega sira te drugih mliječnih proizvoda, dostupan je od prošle godine, direktnom prodajom bez posrednika građanima Zagreba.

 

„Ovo je vrhunski proizvod i prodaja ide odlično! U sljedećih mjesec dana planiramo postaviti još pet mljekomata“, izjavio je Darko Pavičević, upravitelj zadruge. Sveukupno se planira postaviti 15 mljekomata.

 

Župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić, prisustvujući današnjem otvorenju mljekomata obitelji Mužinić, podsjetio je da Županija godinama izdvaja značajna sredstva za poljoprivredu, no i pozvao je poljoprivredne proizvođače da se što više okrenu pripremi projekata za sredstva EU fondova. „Domaće komponente su sve tanje, stoga me izrazito veseli što smo podržali ovaj projekt zadruge „Proizvodi sela”. Na taj način pomažemo naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva, posebno proizvodnju mlijeka, djelatnost koja je u zadnje vrijeme opterećena koje kakvim imputima. Ako mali proizvođači nisu dobro organizirani imaju problema s plasmanom. Na ovakav način želimo im pomoći“, rekao je župan Kožić.

 

Nabavu mljekomata, koji košta oko 120.000 kuna, Zagrebačka županija sufinancira s 40 posto.