Županija smo s većinskim ruralnim područjem te se velik broj stanovništva bavi poljoprivredom – bilo da od nje radi i zarađuje, bilo da obrađuje zemlju za svoje potrebe. Bogata poljoprivredna tradicija, čist okoliš i pitka voda te blizina Zagreba kao najvećeg tržišta samo su neki od preduvjeta koji garantiraju uspješnu proizvodnju i plasman proizvoda iz “zelenog zagrebačkog prstena”.

Zahvaljujući svim tim pogodnostima danas je Zagrebačka županija – primjer svima sa gotovo 15.000  registriranih OPG-ova na svom području, jer smo i po toj smo statistici na prvom mjestu u Republici Hrvatskoj. Za sve njih, male i one veće poljoprivredne proizvođače, Zagrebačka županija izdvaja znatna sredstva za potpore i poticaje. Samo u zadnje 4 godine za razvoj poljoprivrede na području županije izdvojeno je 80 milijuna kuna. Od tog iznosa je bespovratne potpore, koje su iznosile 31,6 milijuna kuna, iskoristilo 4973 poljoprivrednika.

Svakako najiščekivanija investicija u poljoprivrednom sektoru, vrijedna 27 milijuna kuna, je gradnja ULO hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće. U proljeće 2017. godine kreću radovi na ovoj prvoj hladnjači u RH koja neće biti u vlasništvu trgovaca nego proizvođača, a za radove smo osigurali i sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj koji sufinancira 90% ukupne investicije. Izgradnjom ove hladnjače počet će nova era u poljoprivrednoj proizvodnji jer cijenu voća i povrća više neće diktirati trgovački lanci, nego naši poljoprivrednici.

Županija financijski podupire i mnoge razvojne projekte bez kojih je teško zamisliti gastronomsku, ali i turističku ponudu Zagrebačke županije. Tako uz tri vinske ceste – Plešivičku, Samoborsku i Zelinsku, sve veći interes pobuđuje jedinstvena Cesta sira zagrebačke regije koja okuplja 12 sirara ovog kraja koji svoje proizvode ovim putem prodaju na kućnom pragu. Proizvodnja mlijeka i sira na prostoru županije ima dugu tradiciju, a da kupci cijene domaće, svježe i kvalitetno svjedoči i sve rasprostranjenija mreža mljekomata po gradu Zagrebu i okolici.

Osim izravno putem mljekomata, visokokvalitetno mlijeko, ali i drugi prehrambeni proizvodi sve se češće prodaju putem interneta. Kako bi bila što konkurentnija na tržištu, Zagrebačka županija se pridružila najvećem poljoprivrednom klasteru GoGreen – pilot projektu moderne internetske tržnice koja kupcima nudi mogućnost da iz udobnosti svojeg doma naručuju kvalitetne proizvode domaćih proizvođača, prvenstveno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.