Za sanaciju šteta nastalih uslijed poplave koja je prostor županije zadesila početkom 2014. godine, Zagrebačkoj županiji isplaćeno je iz Europskog fonda solidarnosti 9,28 milijuna kuna.

Dio sredstava – 2,46 milijuna kuna doznačen je Županiji krajem 2015. godine te je odmah proslijeđen krajnjim korisnicima: gradovima i općinama (Velikoj Gorici, Ivanić-Gradu, Svetom Ivanu Zelini, Dugom Selu, Bedenici, Gradecu, Kloštru Ivaniću, Kravarskom, Križu, Pisarovini i Pokupskom), Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije, Županijskoj upravi za ceste i Gradskom društvu Crvenoga križa Velike Gorice. Preostali iznos, odnosno 6,82 milijuna kuna, Županiji je doznačen sredinom rujna ove godine, a krajnjim korisnicima bit će isplaćen nakon danas potpisanih ugovora sa županom Stjepanom Kožićem.

„Ovom smo projektu prišli vrlo ozbiljno. Vodila ga je Stručna služba župana i Odjel za reviziju, a koordinator je bio zamjenik župana Damir Tomljenović. Prve procjene su govorile da ćemo dobiti nešto malo više od 8 milijuna kuna, no dobrom obradom pripremljenih podloga te izradom troškovnika, dobili smo čak 1,2 milijuna kuna više. Zahvala svima koji su odradili ovaj posao“, rekao je župan.

Ukupno procijenjena šteta na prometnoj infrastrukturi, vodnom gospodarstvu i kulturnim dobrima, zajedno s troškovima operativnih snaga zaštite i spašavanja, iznosila je preko 34 milijuna kuna.

„Nema baš previše županija koje su dobile sredstva iz Europskog fonda solidarnosti za sanaciju šteta od poplave. Naravno, sredstva koja smo dobili nisu dostatna za cjelokupnu sanaciju šteta, ali nisu ni mala“, rekao je župan.

U ime krajnjih korisnika sredstava, Županiji je na odrađenom poslu zahvalio gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

„Zadovoljstvo je što djelomično možemo naplatiti nastalu štetu. No, permanentno smo ugroženi i ovo je samo spašavanje situacije iza nas. Ugroza od poplave, na žalost, i dalje postoji. Administrativno, pokazalo se, imamo sposobnosti povući europska sredstva, no ono što bi svi zajedno trebali raditi je sinkronizirati se na terenu i strateški se prihvatiti posla da ovakvih situacija, ipak, više ne bude. Moramo biti spremni zaštititi stanovništvo“, rekao je Barišić.