Župan Stjepan Kožić, zajedno sa zamjenikom Rudolfom Vujevićem, obišao je proizvodne pogone tvrtke Mundus Viridis u Gradecu, koja se, sa stotinjak zaposlenih, bavi preradom drva, isključivo bukve.

Krajnji proizvodi su ogrjevno drvo, piljena građa, masivne ploče za proizvodnju namještaja te drvni pelet. Radi se o zatvorenom ciklusu proizvodnje u kojemu se iskoristi svaki dio trupca. Kora služi kao energent za grijanje proizvodnog pogona, odnosno proizvodnju topline za sušenje drva, a elementi drva koji nisu iskoristivi za proizvodnju masivnih, lijepljenih ploča koriste se za proizvodnju peleta.

„Ideja je bila pokazati županu da se i u maloj sredini nešto događa u gospodarstvu. Kvalitetno i uredno funkcioniramo, zapošljavamo, školujemo naše zaposlenike. Ponosni smo na ono što proizvodimo, posebno pelet koji je na nedavnom sajmu u Veroni „pokupio“ ozbiljne pohvale kupaca“ ispričao je Ivić Pašalić, predsjednik Nadzornog odbora tvrtke. S predstavnicima Županije, direktorom Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske Julijem Domcem i saborskom zastupnicom, ujedno načelnicom Gradeca Ljubicom Ambrušec, Pašalić je razgovarao o korištenju obnovljivih izvora energije (peleta) i namjerama Mundus Viridisa o gradnji kogeneracijskog postrojenja snage 1 MW. „Imamo znanja, imamo iskustva, htjeli bi i u našoj domicilnoj županiji širiti ideju o uporabi obnovljivih izvora energije. Zainteresirani smo i da školska djeca dođu u naš pogon i da se educiraju što su to obnovljivi izvori energije. Trenutno se u Hrvatskoj proizvodi oko 250.000 tona peleta, od čega 90 posto ide u izvoz“, dodao je Pašalić, rekavši da je grijanje na pelet 30 do 40 posto jeftinije nego na plin ili lož ulje.

Župan Kožić je naglasio da je Županiji izuzetno bitno da na svome prostoru ima što više ekološki čiste proizvodnje, te da je upotreba obnovljivih izvora energije nešto što je propisano i europskim direktivama. „Još uvijek u zgradama javne namjene imamo puno kotlovnica na lož ulje. Veliki dio naših programa ide u smjeru da se one rekonstruiraju i rade na obnovljive izvore energije“, rekao je župan, koji je vodstvo Mundus Viridisa upoznao i s potporama Županije za razvoj gospodarstva, posebno kreditnom linijom u kojoj se kamata, za proizvodne djelatnosti, sufinancira s četiri posto.

Mundus Viridis 90 posto proizvodnje peleta plasira na talijansko tržište, a masivne ploče na tržišta Njemačke, Austrije i Francuske. Saborska zastupnica i načelnica Gradeca Ljubica Ambrušec kaže da je raduje što poslovanjem ovakvih tvrtki i ruralni prostori „dobivaju na poduzetničkoj dimenziji“.