Župan Stjepan Kožić posjetio je tvrtku „Ivanićplast“ u Ivanić-Gradu, vodećeg proizvođača toaletnih sjedala u jugoistočnom dijelu Europe. S osamdesetak zaposlenih, „Ivanićplast“ godišnje proizvede oko 400.000 sjedala u osamdesetak različitih modela. Izvozi u 26 zemalja svijeta, a osim u zemlje Europske unije, izvozi i u Rusiju, Izrael, Cipar, Maleziju. U Hrvatskoj „drži“ oko 60 posto tržišta te posluje bez lipe kredita.

„To je konzervativniji pristup, nije pravi poslovni. No, s obzirom na okolnosti – ne poslujemo s državom i državnim firmama, ‘izloženi’ smo svjetskome tržištu, na kojemu imamo i ogromnu konkurenciju – imali smo bojazan dizati kredite. Odlučili smo se za sporiji, ali sigurniji razvoj. Da smo dizali kredite u vrijeme krize, danas vjerojatno ne bismo bili ovdje“, rekao je Vitomir Klasnić, vlasnik „Ivanićplasta“, tvrtke koja je ove godine dobila Nagradu za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu.

Nakon razgovora s njezinim poslovodstvom, župan Kožić je rekao da bi bio iznimno sretan kada bi ovakvih tvrtki na prostoru županije bilo više.

„Tehnološki razvoj ove firme je takav da proizvodi ono što svjetsko tržište traži. Proizvodnja se, iz godine u godinu, modernizira, robotizira i na takav se način prate svjetski trendovi. Firma ima osigurano tržište i izvan granica Hrvatske, a što znači da ima budućnost i garanciju da će se i dalje moći razvijati“, rekao je župan, dodavši da ovakvih, „zdravih“ firmi koje rastu i šire se te usvajaju nove tehnologije baš i nema previše. Stoga će Županija u smislu svojih ovlasti, istaknuo je, uvijek biti uz takve.

Proizvodni pogon „Ivanićplasta“ smješten je u središtu Ivanić-Grada, gdje mogućnosti za njegovo proširenje nema. Stoga Klasnić kaže da se razmišlja, ali zasad samo teoretski, o njegovu mogućem izmještanju u gospodarsku zonu.