Prvašiće u OŠ Bistra, u Poljanici Bistranskoj, posjetili su danas župan Stjepan Kožić i njegov zamjenik Hrvoje Frankić. Župan je mališanima poželio uspješno školovanje, a potom je obišao prostor budućega dograđenog dijela škole.

Naime, u tijeku je gradnja novih osam učionica, s pratećim kabinetima, a u sklopu rekonstrukcije postojećeg objekta škole, uz ostalo, svaka će učionica dobiti svoj kabinet, izmijenit će se dotrajala stolarija, a objekt će dobiti i novo krovište te toplinsku fasadu. Investicija je vrijedna 28 milijuna kuna i u potpunosti se financira iz proračuna Zagrebačke županije.

„Radovi se odvijaju planiranom dinamikom i vjerujem da ćemo pred početak iduće školske godine 2018./2019. imati ishođenu uporabnu dozvolu i za dograđeni i za rekonstruirani dio škole“, rekao je župan. Podsjetio je da će se u kapitalnu gradnju školskih objekata u ovoj godini izdvojiti iz županijskoga proračuna 55 milijuna kuna.

„Činimo velike napore da osiguramo sredstva za gradnju osnovnih i srednjih škola te sportskih dvorana, ali i za rekonstrukciju postojećih školskih objekata, posebno poboljšanje njihove energetske učinkovitosti“, dodao je. Za posjeta prvašićima, kojih je u četiri razredna odjela OŠ Bistra ove godine upisano 79, župan je rekao da mu nije drago što njihov broj u RH, iz godine u godinu, opada.

„Na razne načine trebamo pomagati demografsku obnovu, kako bi došlo do povećanja broja stanovnika“, rekao je župan.

Osnovnu školu Bistra, koju čine matična škola u Poljanici Bistanskoj i područna odjeljenja u Gornjoj Bistri i Jablanovcu, u ovoj školskoj godini polazi ukupno 696 učenika.

„Kada se škola dogradi, odnosno obnovi u njoj ćemo imati suvremeniju nastavu, učenici će imati ugodniji boravak, a moći ćemo organizirati i cjelodnevni (produženi) boravak za dio učenika“, ispričao je Eduard Kovačević, ravnatelj škole.

Na osiguranim sredstvima za dogradnju i rekonstrukciju škole Županiji je zahvalio načelnik Bistre Krešimir Gulić, rekavši da je postojeća zgrada škole stara 50 godina i da se u nju dosad, gotovo, i nije ulagalo. „Veseli što ubuduće škola neće raditi u tri smjene. U općinu Bistra se svakim danom doseljava sve više stanovništva i ovo je opravdana investicija. Sretni smo također što radovi idu svojih tijekom i što izvođač poštuje dogovorene rokove“, rekao je Gulić.