Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić boravio je u radnom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji. Sa županom Darkom Korenom i direktorom  Regionalnog centra za gospodarenje otpadom (RCGO) „Piškornica“ Mladenom Jozinovićem razgovarao je o temi gospodarenja otpadom.

Naime, projekt izgradnje RCGO-a sjeverozapadne Hrvatske koji obuhvaća 4 županije, Krapinsko-zagorsku, Međimursku, Varaždinsku i Koprivničko-križevačku, u završnoj je fazi realizacije, posjeduje sve potrebne dozvole i spreman je za prijavu na natječaj resornog Ministarstva čim on bude raspisan.

S obzirom da Zagrebačka županija razvija sličan projekt kao što je RCGO „Piškornica“ radni sastanak bio je prilika za razmjenu iskustva oko gospodarenja otpadom i mogućnost primjene dobre prakse.

„Došli smo kako bismo se upoznali  što Koprivničko-križevačka županija radi kroz „Piškornicu“, do koje faze su došli, koji su eventualni problemi i na koji način njihova iskustva možemo iskoristiti u određenim fazama realizacije našeg projekta“ – pojasnio je Kožić zahvalivši se županu Korenu i direktoru Jozinoviću na vremenu i iscrpnoj prezentaciji. „Naš županijski centar manjeg je kapaciteta od Piškornice, međutim ekonomski pokazatelji potvrđuju da je njegova gradnja itekako isplativa, a spremni smo prihvatiti i dio otpada s područja Sisačko-moslavačke županije“ – nadodao je Kožić.

Župani su se složili kako je tema gospodarenja otpadom od strateškog interesa za državu te da je nužno čim prije donijeti kvalitetan nacionalni Plan gospodarenja otpadom koji će omogućiti da se projekti koji su u visokoj fazi realizacije čim prije počnu graditi s obzirom da do kraja 2017. godine sva odlagališta za otpad gube dozvole, a slijedi nam i plaćanje penala. Ujedno, dogovoreno je kako će se inicirati da se na predstojećoj sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija koja će se održati sredinom rujna u Šibeniku raspravlja o problematici gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj.