U prigodi Svjetskog dana učitelja – 5. listopada, Županija je tradicionalno upriličila susret s učiteljima koji su otišli u mirovinu, a svoj su radni vijek ili većinu njega proveli u školi prenoseći znanja i iskustva na mlade naraštaje. Susret je održan danas u Kleti obitelji Jagunić na Plešivičkoj vinskoj cesti.

Od župana Stjepana Kožića, uz riječi zahvale, 60 učitelja primilo je prigodne poklone – muški sat, odnosno unikatni ženski nakit.

„Biti učitelj znači davati se za odgoj naše djece, kako bi se od njih stvorili dobri, obrazovani ljudi. A to, u današnjem vremenu, nije lako. Država mora učiniti napredak i poboljšati vaše plaće. S druge strane, Županija se maksimalno zalaže da osigura kvalitetu prostora za odvijanje nastave. S ponosom ističem da Zagrebačka županija najviše od svih županija u državi izdvaja za gradnju novih škola i dvorana. Prednjačimo u tome! Nema godine, a da u njoj nismo sagradili ili školu ili dvoranu. I sada financiramo dogradnju škole u Bistri i gradnju sportske dvorane u Posavskim Bregima, a s kapitalnom gradnjom nastavljamo i u idućoj godini“, rekao je župan, podsjetivši da Županija obilježava Svjetski dan učitelja od 2004. godine.

Prisutnima se obratio i zamjenik gradonačelnika Jastrebarskoga Domagoj Šlat, po struci profesor tjelesne i zdravstvene kulture, koji se također složio sa županom Kožićem da se danas učiteljska profesija ne cijeni dovoljno.

U ime umirovljenih učitelja na prijemu je zahvalio Krešimir Matašin, profesor glazbene kulture, do odlaska u mirovinu ravnatelj OŠ Vukovina.

U sklopu današnjega susreta prigodni program izveli su učenici OŠ Ljubo Babić i kvintet saksofona Glazbene škole Jastrebarsko.